Marie Ideström – Månadens Vera, juni 2018

IVAs Studentråd har träffat Marie Ideström, grundare av Womengineer. Varje månad intervjuar de in kvinnlig ingenjör inom ramen för projektet #månadensvera för att ge en nyanserad bild av vad en ingenjör gör.
verafest-19.jpg

Berätta om dig själv

- Jag är utbildad civilingenjör inom design och produktframtagning och med en master inom industriell ekonomi på KTH. Det ledde mig först till Volvo, sen Electrolux och nu jobbar jag på ett svenskt företag som heter Blueair som tillverkar luftrenare. Där är jag projektledare i ett produktutvecklingsprojekt. Men sen sex veckor tillbaka är jag mammaledig!

- För 10 år sedan grundade jag även Womengineer tillsammans med en klasskompis. Vi tyckte det var så få tjejer i vår utbildning. Vi kom fram till att det saknades inspiration och information. Vi ville upplysa mer om bredden inom yrket och inspirera med förebilder. Min systers kompis läste design och produktframtagning och var den som inspirerade mig att söka. Vilket var lite på volley, det var absolut inte solklart att jag skulle bli ingenjör! Jag tänker att det är en ganska vanlig situation. Det finns många som vet vad dom vill bli, vilket är jättebra. Men det finns också många som ännu inte vet om att dom vill bli ingenjörer.  Det är dom vi riktar oss till i Womengineer. Vi ville vara det vi själva saknade. Det hade stärkt självförtroendet längs vägen.

Hur viktigt tycker du det är med förebilder som det går att relatera till?

- Jag tror det är hela grejen. När det är greppbart. Det gör hela skillnaden! Förebilder är halva grejen med Womengineer.

Vad tycker du det innebär att vara ingenjör?

- Ja man är ju en problemlösare. Viktigare nu än förr är dessutom kommunikationen. Som projektledare är det det enda jag håller på med om dagarna. Då handlar det om att få ihop alla olika funktioner och få det att gå åt samma håll. Det handlar mycket om att bryta ner problem och att kunna kommunicera det. Inom produktutvecklingen gillar jag framförallt kombinationen av form och funktion. Att göra något som inte bara är funktionellt utan även snyggt. Den kombinationen kändes helt perfekt när jag började läsa, och det är fortfarande något jag sysslar med i allra högsta grad.

Varför tror du det har varit så svårt att få kvinnor att söka sig till ingenjörsutbildningar?

- För att det saknas förebilder. Yrkesverksamma förebilder men även från skolan. I mitt fall, hade det inte varit för min systers kompis så kanske jag inte hade läst till ingenjör. Vilket inte var något jag tänkte explicit på då, utan något jag funderat på nu i efterhand. Så det är viktigt att synliggöra andra som man kan ta rygg på.

- Jag vill också lyfta fram Saab som ett bra exempel. Dom var partners till oss på Womengineer för tre år sedan och gör ett jättebra jobb med att lyfta fram chefer som är kvinnor. Dom har sett att kvinnor i högre positioner gör dom till en mer attraktiv arbetsgivare för kvinnor som är ingenjörer.

Vad skulle du säga till dig själv som gymnasieelev idag?

- Våga! Jag kommer ihåg gymnasievalet, det kändes där och då som världens viktigaste val. Men sen inser man att det var lite strunt samma egentligen. Så analysera inte för mycket och våga göra det som är roligt. Och har man tidigt bestämt sig för vad man vill göra så säger man mentalt nej till mycket annat. Jag tycker det är bättre att vara öppen och go with the flow.

#månadensvera är ett initiativ från IVAs Studentråd. Vi vill lyfta ingenjörskvinnor både i och utanför IVAs nätverk för att inspirera andra kvinnor till att välja en ingenjörsutbildning. I tolv intervjuer under 2018 visar vi några av de möjligheter som en ingenjörsutbildning har att erbjuda.

Kontaktinformation

Johanna Theander
Projektkoordinator
Telefon 073-443 49 18