Anders Bolling är inte rubrikernas man. Även om han själv hunnit sätta tusentals under sina dryga tjugo år på Dagens Nyheter. Några löpsedlar har till och med varit riktigt braskande i försöken att locka till läsning. Numera sjunger han långsamhetens lov med sin eftertänksamma Framstegsblogg på dn.se. Rubrikerna här är av ett annat slag: ”Natur + modern människa = sant”, ”Tillit går före valsedel” eller ”Mellan åsiktskorridorernas spegelväggar” för att ta några aktuella exempel. Inga kioskvältarrubriker, alltså. Men det är heller inte hans avsikt. Klickfiske är inte hans mission. Anders Bolling försöker istället att ”vaska fram de ljusare kornen ur rubrikflödet.”
– Min blogg handlar om att bryta en journalistisk dramaturgi som går ut på att nyheten är negativ. Istället försöker jag skriva saker som berättar vad som faktiskt händer med världen.
– När man bryter mönstret blir det då med nödvändighet mer positivt.
– Den synen är inte självklar för alla. Men mänskligheten har gjort väldigt stora framsteg om man ser det i stort, över flera hundra år, säger han.
Framstegsbloggen föddes ur bokprojektet ”Apokalypsens gosiga mörker”, som gavs ut 2009, efter en tjänstledighet från Dagens Nyheter. Boken handlar mycket om ett dilemma i media som Anders Bolling kallar att ”diskontera all världens elände”.
– Det finns flera dilemman. Men ett av dem handlar om att man ska vara snabb och först. Det betyder att problem ofta blir nyheter. Konflikter och det svartvita är lättare att göra rubriker på. För att verkligen vara först måste man nästan skriva om de här problemen innan de har hänt. Journalister diskonterar ofta elände, tar ut problemen i förskott. Det är därför det är så mycket ”hot om”, ”risk för ” och ”kan bli” i rubriker, säger han.
Det finns en journalistisk lockelse i att hårdvinkla rubriker. Anders Bolling vet det. Han har ju själv nattredigerat tidning och jobbat med att skruva vinklar på dn.se för att fånga uppmärksamhet och locka till läsning. Journalistik produceras i dag i ett allt snabbare tempo tack vare digital teknik och ständigt stegrad konkurrens om uppmärksamhet.
Fröet till boken ”Apokalypsens gosiga mörker” föddes ur många års funderande runt journalistikens villkor. Teserna testades runt middagsbord i vänners lag. Diskussionerna blev ofta animerade.
– Boken fick mycket uppmärksamhet och recenserades av många tidningar, däremot sålde den inte så bra. Men den blev startskottet för en hel del, säger Anders Bolling.
Han ville fortsätta med ämnet och började blogga på egen hand. Men läsekretsen var inte så stor. När han jobbade på dn.se frågade han om han inte kunde flytta över sin blogg till tidningens sajt, vilket föll i god jord. Hösten 2011 blev Framstegsbloggen en del av dn.se. Totalt har han hunnit skriva 150 bloggposter.
– I början försökte jag skriva en i veckan. Men det var svårt att hinna med. Nu är principen aldrig mindre än en bloggpost i månaden. Två i månaden tycker jag är helt ok.
Hur hittar du ämnen till bloggen?
– Det blir allt svårare att svara på den frågan. Jag följer väldigt många nyhetsflöden hela tiden. Varje dag dyker det upp något som jag känner igen sedan tidigare. Det kan vara spännande för att man inte hört om det på länge. Vi journalister är dåliga på att ställa frågan: Hur gick det med..? säger Anders Bolling.
När de braskande rubrikerna är bortglömda och larmen har tystnat söker han med hjälp av statistik och grafik efter en annan, alternativ bild av världen. Det kan vara en rapport från Unicef om att barndödligheten i världen har sjunkit med femtio procent på tjugo år. Eller att öknarna inte längre växer, som forskarna tidigare påstått.
– Det är kanske självklart för alla som följer de här frågorna. Därför blir det bara notiser. När jag ser de där notiserna försöker jag gräva vidare för att vaska from ”dom ljusa kornen.”
Anders Bolling beskriver sig gärna som både ”kartnörd” och ”statistiknörd”. Han har dessutom jobbat som chef för grafikavdelningen på Dagens Nyheter, så visst finns det en del likheter med professor Hans Roslings sätt att se på världen. Båda älskar att samla fakta på hög, analysera och sedan visa upp helt nya bilder som effektivt punkterar gamla vedertagna sanningar. Anders Bolling intervjuade Rosling för sin bok. Och nu har han en ny på gång. Den här gången tillsammans med – just det: Hans Rosling.
– Jag är tjänstledig från tidningen och vi jobbar tillsammans i ett projekt för hans stiftelse. Vi har haft en del kontakter genom åren och han gillar det jag gjort. Jag var också inkopplad när han tidigare gjorde saker för DN.
Hans Rosling brukar beskriva sig själv som ”possibilist”. Anders Bolling säger att han själv är ”optimist”.
Den nya författarduon är en inte helt oväntad kombination. Men den kommer förhoppningsvis att ge oss några oväntade svar i den kommande boken. På frågor vi nog borde ställt oss.
