Niondeklass i Malmö vinner IVAs och Startcentrums entreprenörskapstävling

Med annorlunda och kreativa reflexer som ska öka synligheten i trafiken, kammade Klass 9G på Fågelbacksskolan i Malmö hem vinsten i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högstadietävling E-kampen med affärsidén Bee Reflective.

Juryn fastnade för eleverna Tindra de Sousa, Yasamin Bakhshali Zadeh Shadkam Sohrabi och Mariam Mikhasom som tagit fram reflekterande produkter för att öka synligheten i trafiken.

I hård konkurrens från högstadieelever runt om i Sverige vinner Bee Reflective 30 000 kr. Priset går till hela klassen och kan användas till en klassresa eller liknande.

- Vi vill skapa förutsättningar för fler att få testa entreprenörskap. E-kampen är ett sätt att tidigt ge ungdomar möjlighet att använda sin kreativitet och träna på att komma på idéer, se möjligheter, driva projekt och företag, säger Maria Saker, projektledare på IVA.

Här är hela motiveringen till det vinnande bidraget:

Bee Reflective har identifierat ett viktigt problem, med synligheten i trafiken men lagt fokus på varför användandet av reflexer är låg. Man har sedan tacklat problemet genom att ta fram produkter som blandar både stil och funktion. Bee reflectives reflekterande produkter kan användas på många olika sätt och bara fantasin sätter gränser för vilka produkter som kan tas fram.

Juryn bestod av:

Helena Sjöström, NOX Consulting AB
Karolin Kull, Kull & Partners AB
Björn Thorngren, MEDS apotek
Faviana Vangelius von Heijne, InnerWorks
Hanna Thofelt Lindström, Matsmart
Karin Rebas, Svenskt Näringsliv
Martin Svensson, H&M Group | CO:LAB

E-kampen är en del av ett utbildningskoncept

Tävlingen för högstadieelever som nu har genomförts för andra året i rad, arrangeras av IVA och Startcentrum. Under två dagar får eleverna möjlighet att skaffa sig kunskap kring entreprenörskap och företagande, arbeta kreativt och komma på egna affärsidéer. Affärsidéer som praktiskt testas för att få en känsla och inblick i hur det är att vara entreprenör.

Läs mer om utbildningskonceptet 

 

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73