Nominera till IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

Känner du till en journalistiskt verksam person eller redaktion, som du tycker står för ett vetenskapligt synsätt i media och som borde belönas för det? Välkommen att nominera till IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset. Prissumman är 100 000 kronor, och priset delas ut årligen.

Tidigare pristagare: Anders Bolling, Bosse Lindquist, PM Nilsson, Katarina Gunnarsson, Åke Spross, Ingrid Carlberg, Amina Manzoor och Lasse Wierup.

– Med IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken vill vi belöna excellent journalistik. Det känns mer angeläget än någonsin. Medier har en oerhört viktig roll när det gäller att lyfta fram fakta och vetenskapliga data samt identifiera tillförlitliga källor i de stora samhällsändringar och den snabba teknikutvecklingen som pågår, säger Tuula Teeri, juryordförande och vd för IVA.

Om priset

Priset har inrättats för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet.

Senast den 1 mars 2023 behöver vi ha ditt förslag. Förslagen behandlas konfidentiellt.

Klicka här för att nominera till priset

Prissumman är 100 000 kronor, och priset delas ut årligen.

En prisjury fattar beslut om pristagare. Den leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, f.d. chefredaktör DN, MDhc Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, Maria Rankka, medgrundare ABC Labs och fd vd Stockholms Handelskammare samt fil.dr. Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska!Sverige.

Priset delas sedan ut årligen i samband med större IVA-arrangemang, vanligen vid IVAs Akademisammankomst.

Tidigare pristagare

2022: Lasse Wierup, Dagens industri

2021: Amina Manzoor, Dagens Nyheter/Expressen

2020: Ingrid Carlberg, författare och frilansjournalist

2019: Åke Spross, Upsala Nya Tidning

2018: Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio

2017: PM Nilsson, Dagens industri

2016: Bosse Lindquist, Sveriges Television

2015: Anders Bolling, Dagens Nyheter

Kontaktinformation

Per Andersson
Pressansvarig
Telefon 072-071 39 73

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy