Norrbotten spirande nav för smarta industrier

Vetenskapens hus i Luleå stod den 18 maj arena för en serie spännande föredrag och diskussioner om digitalisering, inom ramen för IVAs projekt ”Smart industri”. Och Norrbotten erbjuder ett världsunikt testområde för nya digitala lösningar, såsom en stor andel äldre i befolkningen och en rik och utvecklad industritradition.

Hela Sverige arbetar med att tackla den pågående digitaliseringens utmaningar och möjligheter. I Norrbotten är alltifrån stora LKAB och Siemens till mindre aktörer som Ditwin engagerade i processen, liksom offentliga aktörer som Region Norrbotten. De berättade nyligen för ett välbesökt auditorium i Vetenskapens hus i Luleå om sina erfarenheter kring digitalisering.

Agneta Granström, regionråd i Region Norrbotten, var inledningstalare. Regionen har av EU fått den prestigefyllda utnämningen ”reference site” på temat aktivt och hälsosamt åldrande, det vill säga har befunnits vara ett föredöme för andra länder och regioner i unionen på just detta område.

–      Vi har flest människor över 65 år, tillsammans med Tokyo och Dalarna! Och om vi ska klara av att leverera hälso- och sjukvårdstjänster eller välfärdstjänster behöver vi ställa om till mer digitala tjänster och mer innovationer, och vi behöver jobba mer menade Granström.

Agneta Granström ser dock på alla sätt glaset som halvfullt istället för halvtomt:

–      Jag tycker det är fantastiskt att vi blir gamla. Jag tycker också det är fantastiskt att vi har ett län som ser det här som en möjlighet. Vilka möjligheter vi har, att testa ny teknologi för hälsa och sjukvård!

Även om Region Norrbottens arbete för tillväxt och smart teknikanvändning i norra Sverige är hoppfullt ifrågasätts då och då den offentliga sektorns roll och möjligheter när det gäller att stimulera utveckling, inte minst ifråga om digitalisering. Björn Langbeck, projektledare och industriell expert på Tillväxtverket, som även är aktiva i Norrbotten, gav en kärnfull beskrivning av vilken funktion staten kan ha.

–      Ett företag som ska investera har kanske en pay-offkalkyl på tre år, men kanske en orderstock på ett och ett halvt år. Så halva tiden vet man att man får in pengar; resten går på magkänsla. Då kan vi myndigheter, tillsammans med politiken, skapa framtidstro. En tro på att man även om ett och ett halvt år kommer att ha en orderstock.

En annan betydelsefull roll som den offentliga sektorn kan axla kan vara att skapa analyser, folkbilda och informera, något som Per-Erik Andersson, strateg på Region Norrbotten, tog upp.

–      Tittar vi på en utvärdering som Luleå tekniska universitet har gjort säger sex av tio att digitalisering är en viktig fråga, men samtidigt säger då fyra av tio att ”det är inte så viktigt för oss”. Och det är viktigt att de här fyra av tio förstår att det är en viktig fråga, sade Andersson.

Bland företagen i Norrbotten som likt regionmyndigheten och Tillväxtverket valt att se, och aktivt utnyttja, möjligheterna kring digitalisering finns Ditwin. Det är ett företag med knappt tio anställda som jobbar med virtuella produkter och virtuell produktion, främst i norra Sverige.

–      Det handlar alltså om att simulera innan produkten finns i verkligheten. Om att för den fysiska produkten skapa en exakt digital kopia och simulera produkten fullständigt. Sedan lyfter vi in produkten för att kunna tillverka den, sade Thomas Marklund, vd Ditwin.

Genom att samla data – ”intelligens” – för användarna kan Ditwin dessutom hjälpa kunderna att vidareutveckla produkter och effektivisera produktionen. Samtidigt utgör företagets avancerade och långsiktiga affärsmodell en utmaning för små företag med tydligt produktionsfokus.

–      Det är ofta lätt att få investeringar till produktion, och det är ju bra. Men utvecklingsprocesserna är betydligt svårare att definiera. Och investerar vi inte i utvecklingsprocesserna har vi ju ingenting att sälja i framtiden, lade Thomas Marklund till.

Ditwin-vd:n ställer samtidigt hopp till att prioriteringarna till stor del också är en generationsfråga; det vill säga dagens och framtidens utvecklingschefer kommer i allt större utsträckning använda sig av nya digitala modeller för simulering och utveckling.

Behovet av förnyelse var ett tema även i Björn Langbecks inlägg. Tillväxtverksexperten citerade bland annat undersökningar som visade på hög medelålder inom industrin.

–      Medelåldern i SME-företagen är avsevärt högre inom industrin än i andra branscher. Förnyelsen, med nya företag, är ganska låg. Det innebär att om ett industriföretag läggs ned är sannolikheten för att det är borta för alltid ganska stor, sade Björn Langbeck.

Monica Bellgran, projektledare och sakkunnig vid Teknikföretagen samt professor i produktionsutveckling vid Mälardalens högskola, höll med om flera av utmaningarna för företag i begrepp att digitalisera.

–      Det kan vara vinna eller försvinna för väldigt många bolag. De som jag ömmar lite särskilt för är legoleverantörerna, som inte äger sina egna produkter. Då kan du inte jobba med produkt- eller affärssidan, utan kanske man får jobba mer med kunden istället, sade Bellgran.

Åtskilliga företag i Norrbotten torde göra allt för att ”vinna”, och klara omställningen till lyckad digitalisering. Åtminstone visades rejäl medvetenhet och beredskap upp vid Luleåseminariet den 18 maj.

{Facts box}

Kontaktinformation

Jan Westberg
Projektledare
Telefon 08-791 30 49