Ny klimatlag runt hörnet

EU kommer allt närmare en klimatlag. Bland annat ska klimatbudgetar för medlemsländerna krävas. Vid sidan av lagarbetet håller EU på att arbeta fram skärpta krav på att hemelektronik ska gå att laga.
EU-flagga_1200px.jpg

Tidigare i månaden röstade EU-parlamentet om den lagstiftning som ska utgöra färdplanen för hur EU ska nå Parisavtalet. Inom ramen för den föreslagna lagstiftningen ska EU nå nollutsläpp, och krav ska ställas på att alla medlemsländer tar fram nationella klimatplaner för att nå Parisavtalet. De länder som inte sköter sina klimatåtaganden kan komma att bestraffas, enligt förslaget.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) vill att EU på sikt ska ta fram en gemensam klimatlag som Sverige och Storbritannien har, med lagligt bindande klimatbudgetar för medlemsländerna.

– Vi är väldigt nöjda med att konceptet om koldioxidbudgetar för första gången kommer upp på EU-nivå och att alla länder nu måste ta fram nationella klimatplaner som sedan också följs upp ordentligt, säger Jacop Dalunde till tidningen Aktuell Hållbarhet.

Även EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är nöjd med att ett första steg tagits mot lagligt bindande klimatkrav inom EU på unionens medlemsländer.
– Nu är det undertecknat, förseglat och levererat. Det här är ett stort kliv framåt för att klara EU:s intentioner i Parisavtalet, säger Federley till tidningen Aktuell Hållbarhet.

På branschnivå föreslås skärpta EU-krav på att hemelektronik som TV-apparater, tvättmaskiner och kylskåp ska gå att reparera. Förhoppningen är att de nya reglerna ska göra att elprylar lever längre och används effektivare. Förslagen ingår inom EU:s arbete med cirkulär ekonomi, ekodesign och energimärkning. Beslut kan komma inokm kort och ska då börja gälla 2021, rapporterar SVT.

– Det föreslås krav på att det ska finnas reservdelar och information om hur man reparerar, säger Lovisa Blomqvist, som är projektledare för resurseffektivitetskrav på Energimyndigheten, till Sveriges Television.

I exempelvis Sverige kan det dock enligt Blomqvist ändå komma att vara för dyrt jämfört med att köpa nytt, och då får man titta på andra styrmedel för att öka livslängden på elektronik, såsom reparationsavdrag på vitvaror.