Nya entreprenörstalanger till Prins Daniels mentorprogram

Femton unga entreprenörer har antagits till mentorprogrammet inom IVAs projekt Prins Daniels Fellowship. I det tvååriga programmet har de möjlighet att utveckla sina företag tillsammans med en mentor handplockad från det svenska näringslivet.
201802-IVA-PrinsDanielsFellowship-AdepterMentorer-1200px.jpg

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, projekt Prins Daniels Fellowship, har startat en tredje omgång av mentorprogrammet för unga entreprenörer. Femton unga entreprenörer i elva företag har antagits. Företagen har stor bredd, från Pharem Biotech, som utvecklar en produkt som bryter ner läkemedelsrester innan de släpps ut i naturen, till Sniph – en parfymtjänst på prenumeration.

Vid sidan av mentorskapet arrangeras företagsbesök, föreläsningar och andra aktiviteter som kan stimulera entreprenörerna till nästa steg i företagsutvecklingen.

– Värdet ligger framförallt i idéerna som föds i samtal mellan adept och mentor. Flera av företagen utvecklar produkter och tjänster som bygger på teknik i framkant. Det ska bli spännande att följa dem de kommande två åren, säger Jenny Nordlöw, projektledare för Prins Daniels Fellowship.

Ett av bolagen som valts ut till mentorprogrammet är Mekina, grundat av 29-åriga Catrine Sageryd. Företaget reparerar elverktyg i byggbranschen.

– När jag antogs till Prins Daniels Fellowhips mentorprogram blev jag otroligt glad och hedrad. Jag har aldrig tidigare haft en mentor att vända mig till, så att få Johan Skoglund, vd för byggbolaget JM, som bollplank är oerhört värdefullt. Framförallt ser jag fram emot att diskutera hur mitt bolag ska kunna växa på den skandinaviska marknaden.

De elva företagen har valts ut av Prins Daniels Fellowships styrgrupp i samarbete med projektets finansiärer SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank.

Adepter och mentorer i Prins Daniels Fellowships mentorprogram 2017–2019

Mekina – Catrine Sageryd
Mentor: Johan Skoglund, JM

Säljer och reparerar elverktyg inom byggbranschen. Byggföretag och uthyrare får hjälp med helhetslösningar och service av sitt maskinbestånd.

Pharem Biotech – Martin Ryen och Christian Ryen
Mentor: Håkan Lundstedt, Synsam

Utvecklar produkter för att avlägsna miljöfarliga organiska föroreningar med hjälp av enzymer. Skapar hållbara lösningar för industriell avloppsrening, kommunala vattenreningsanläggningar samt produkter för hushållsbruk.

Sniph – Lisa Kjellqvist and Tara Derakshan
Mentor: Pernilla Ekman, Zound Industries

Prenumerationstjänst för att upptäcka nya favoritdofter. Parfym från utvalda, parfymhus, skickas direkt hem i brevlådan varje månad.

Salipro Biotech – Jens Frauenfeld
Mentor: Anders Ekblom, oberoende styrelseledamot

Har utvecklat en revolutionerande teknik där så kallade nanomembranpartiklar som möjliggör snabbare och effektivare utveckling av nya läkemedel.

Beet – Martin Rengfjord
Mentor: Johan Skarborg, Academic Work

Byrå inom digital marknadsföring som erbjuder specialistkompetens inom samtliga digitala marknadsföringskanaler.

ETP kraftelektronik – Christer Sigurd
Mentor: Johan Söderström, ABB

Konstruerar framtidens elektriska drivlinor för elfordon. Levererar enskilda elektriska komponenter och skräddarsydda helhetskoncept.

DeoDoc – Hedieh och Hast Asadi
Mentor: Magnus Brännström, Oriflame Holding AG

Skapar produkter inom intimhygienbranschen. Produkterna är utvecklade av läkare och tillverkade i Sverige.

Karma – Elsa Bernadotte
Mentor: Mia Brunell Livfors, Axel Johnson

App där restauranger, caféer och matbutiker säljer mat som har blivit över till privatpersoner som köper den direkt i appen till ett billigare pris. Gör det enkelt att rädda mat med målet att minska matsvinn.

Cellink – Erik Gatenholm
Mentor: Bahija Jallal, MedImmune

Har utvecklat världens första biobläck för 3D-printing. Ett biobläck kan blandas med levande celler för att skriva ut mänskliga vävnader. Om framtida forskning är framgångsrik, kan kompletta mänskliga organ skrivas ut i 3D-Bioskrivare.

Worldfavor – Frida Emilsson
Mentor: Jacob de Geer, iZettle

Molnbaserad databastjänst som gör företags hållbarhetsinformation digital, transparent och lättillgänglig. Gör det enklare för företag att granska sitt eget hållbarhetsarbete.

Gårdsfisk – Mikael Olenmark Desalles och Johan Ljungqvist
Mentor: Henrik Treschow, Foodman

Har skapat ett system för lantbrukare där fiskuppfödning kan integreras med växtodling. Gårdsfisk vill medverka till att förstärka den svenska livsmedelsproduktionen och öka lönsamheten för svenskt lantbruk.

Kontaktinformation

Jenny Nordlöw
Projektledare Prins Daniels Fellowship
Telefon 070 - 252 96 76