Nyvald ledamot tar över Vinnova

Darja Isaksson, nyutsedd generaldirektör för Vinnova, är en av sju nya ledamöter som valdes in i IVA vid den senaste akademisammankomsten.
darja_isaksson_1200px.jpg

Hur känns det att bli IVA-ledamot?

 – Hedrande och roligt.

Vad kan du bidra med i akademiens arbete?

 – Jag har redan arbetat i ett IVA-projekt och det var givande. Bred systemförståelse och djup insikt om vad digitalisering möjliggör inom olika områden.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Optimist by choice, öppen och förbättringsdriven.

Du växte upp i ett ”makerspace”. Berätta om det?

– Pappa jobbade inom telekomutveckling och vi hade ett elektroniklabb hemma. Det var mycket kretskort, lödtenn och sladdar i ett rum. Det var ett sätt att bonda med mina föräldrar. Labba med pappa och diskutera konsekvenser för samhället med mamma.

Du är själv entreprenör. Hur ser du på entreprenörens roll i samhället?

 – Utan entreprenörer händer det inget. De ser möjligheter, bestämmer sig för att något ska hända, drar igång något som är större än dom själva och tar ofta ganska stora risker.

Du har länge arbetat som digital strateg. Hur går det för Sverige med digitaliseringen?

 – Vi var tidiga, satsade, till exempel på bredband, och vi är i dag ett av de ledande länderna. Men det finns saker att göra. För att ställa om till ett hållbart samhälle krävs innovation i varje värdekedja, och än mer samverkan och samarbete.

Den 20 augusti blir du generaldirektör för Vinnova. Vilken är innovationsmyndighetens viktigaste roll?

 – En viktig aktör i ekosystemet, men med betoningen på en. Vinnova är en finansiär och möjliggörare i tidiga faser. Viktig och relevant är också Vinnovas roll för att utveckla ekosystemet.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42