Odlade köttet blir billigare

Den labbodlade hamburgaren har rasat i pris – från 325 000 till mindre än tolv dollar. Ännu kan det dock ta upp till 30 år innan den finns att köpa.
Lab_meat_1200px.jpg

För ett par år sedan berättade Mark Post, forskare vid Maastricht-universitetet i Nederländerna, att han hade lyckats odla fram en burgare av muskelceller i sitt labb.

Priset var dock avskräckande 325 000 dollar. Men nu har produktionen i labb utvecklats och priset fallit dramatiskt. Trots detta kan det ta 20 – 30 år innan det odlade köttet är kommersiellt gångbart, berättar Mark Post i en intervju med australiensiska ABC.

Det som återstår är bland annat att skala upp produktionen och få den helt ren från animaliska tillsatser.
 Dessutom måste smaken bli bättre.

Den syntetiska burgaren odlas fram ur en slags stamceller från ko, som får växa tillsammans med olika ämnen som bland annat gör att stamcellerna utvecklas till muskelceller. Dessa går sedan ihop till muskelfibrer och börjar bilda proteiner. Produkten blir en smal spagettilik vävnad.

Labb-köttet kan på sikt bli ett vegetariskt och miljövänligt alternativ till kött. Enligt Mark Post står köttindustrin för 15 – 20 procent av utsläppen av växthusgaser.

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42