Pacemakern - en svensk innovation med hjärta

Hjärtat är kroppens mest fantastiska muskel – varje år slår ett hjärta 30 miljoner gånger. Utan detta rytmiska pumpande dör en människa på bara några minuter. I stället för en säker död, lever i dag 3 miljoner hjärtsjuka män och kvinnor ett helt normalt liv tack vare en apparat som reglerar hjärtats sammandragningar – pacemakern.

Foto: Ellinor Algin, Tekniska museet

Det var den 8 oktober 1958 som den första pacemakern opererades in i en levande människokropp. Bakom genombrottet stod läkaren och ingenjören Rune Elmqvist.

Pacemakern är en av de femtio svenska innovationer som tas upp i boken Svenska innovationer som förändrat världen, där författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer berättar om 50 omvälvande innovationer som förändrat världen - alla från Sverige.

Läs och ladda ner kapitlet om pacemakern

Boken Svenska innovationer som förändrat världen är gjord på initiativ av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), och finns på både svenska och engelska. Förordet i boken är skrivet av H. M. Konungen Carl XVI Gustaf som är IVAs beskyddare, och personligen har ett stort intresse för uppfinningar och innovationer. Det framåtriktade efterordet är skrivet av IVAs vd, professor Tuula Teeri.

Läs mer om boken och ta del av fler kapitel.

Boken finns i handeln nu, här kan du köpa den med 10% rabatt. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy