Presskonferens och möte med robot för H.M. Konungen

IVAs Royal Technology Mission (RTM) med H.M. Konungen till Japan höll på onsdagen den 18 februari en presskonferens inför en stor skara japanska journalister på vetenskapsmuseet Miraikan i Tokyo. Dessutom träffade Konungen och de övriga delegaterna den avancerade japanska roboten ASIMO.

- Det där var ganska hårt arbete! förkunnade roboten ASIMO efter att den hade sprungit snabbt och hoppat på ett ben framför H.M. Konungen och övriga RTM-delegationen.

- Men vi robotar utvecklas dag för dag, och vår dröm är att kunna leva med er människor i framtiden, fortsatte roboten. Tack, Ers Majestät och ärade gäster i Royal Technology Mission!

Hela IVA-delegationen kunde beskåda ASIMOs uppträdande vid besöket på det japanska teknik- och vetenskapsmuseet Miraikan, innan gruppen fortsatte för att få se en naturtrogen kopia av en rymdkapsel från den internationella rymdstationen ISS, där Japan deltar. Vid besöket där föreläste också den berömde japanske astronauten Soichi Noguchi, som i likhet med IVA-ledamoten Christer Fuglesang deltagit i internationella rymdprogram och gjort rymdpromenader.

Dagen innehöll också en presskonferens med H.M. Konungen, delegationsledaren och IVAs preses Leif Johansson, IVAs VD Björn O. Nilsson (som i olika roller besökt Japan mer än 50 gånger!) samt Sveriges ambassadör till Japan Magnus Robach.

Kontaktinformation

Elin Elliot
Internationell sekreterare
Telefon 08-791 29 28