Prins Daniel, Filippa Knutsson, Johan Skarborg och IVA till Växjö

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram kommer idag till Växjö. På schemat står seminarier på Kungsmadskolan och Linnéuniversitet samt rundabordssamtal med gymnasieelever. Utöver H.K.H. Prins Daniel deltar ett antal företagsledare som experter och inspiratörer, såsom Filippa Knutsson, grundare av Filippa K, och Johan Skarborg, vd Academic Work.

Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram är ett långsiktigt samarbete mellan H.K.H. Prins Daniel, IVA, framstående entreprenörer och företagsledare. Det lanserades i januari 2013 och kommer att fortsätta löpande.

– Mottagandet har varit över förväntan, säger Johan Weigelt, projektledare för projektet samt vice vd och akademisekreterare på IVA. Prins Daniels och företagsledarnas engagemang för entreprenörskap har smittat av sig på ungdomar med ambition att en dag starta eget.

Projektets vision är att fler unga människor ser entreprenörskap som ett alternativ, och att alla unga människor som vill bli entreprenörer vågar ta steget. Det finns också en långsiktig förhoppning om att projektet ska kunna bidra till en mer gynnsam kultur för entreprenörer och en mer tillåtande attityd till risk och misslyckanden.

Expertråd med ledande näringslivsprofiler

Projektet har samlat en grupp framgångsrika entreprenörer och företagsledare i ett expertråd. Dessa ställer, liksom H.K.H. Prins Daniel upp utan ersättning, och kommer tillsammans med prinsen inom ramen för projektet att göra ett flertal besök vid gymnasieskolor, universitet och högskolor i landet för att inspirera unga människor.

– Vi är glada och tacksamma för att så här upptagna och betydelsefulla företagsledare tar sig tid med projektet, säger styrgruppens ordförande Lena Treschow Torell. Genom deras deltagande hoppas vi kunna medverka till att fler personer kan följa deras exempel.

Under besöket i Växjö kommer H.K.H. Prins Daniel och de deltagande experterna att framträda vid ett samtal på scenen inför gymnasieelever på Kungsmadskolan. Dessutom arrangeras rundabordssamtal mellan H.K.H Prins Daniel, experterna och ett antal elever och en inspirationsföreläsning hålls kring entreprenörskap och UF-företagande av Ung Företagsamhet.

Sedan kommer projektdelegationen att bege sig till Linnéuniversitetet, där ett nytt samtal inför publik sker. De lokala företagsledarna och experterna Sixten Engström (grundare MyCuff) samt Linn Sandström och Joachim Bachstätter (ägare Thisstyle HB) berättar där också om sina erfarenheter.

Projektbesöket i Växjö har arrangerats med hjälp av Ung Företagsamhet, Drivhuset, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet och Kungsmadskolan.

Vid sidan av skolbesöken kommer H.K.H. Prins Daniel och experterna inom ramen för projektet också att medverka i ett mentorsprogram. Mentorsprogrammet riktar sig till relativt nystartade företag som har lyckats etablera sig på en marknad och som skulle kunna dra nytta av experternas erfarenheter för att kunna utvecklas vidare.