Prisfest och mingel med radio i fokus

En supervarm och solig majeftermiddag lockade en prisutdelning och ett seminarium om radions betydelse drygt hundra personer att bänka sig i Wallenbergsalen.

Detta följdes förvisso av årets traditionella mingel i trädgården på Grev Turegatan.

Hans Bergström-priset, IVA:s journalistpris, delades ut för fjärde gången. Prissumman, 100 000 kronor, gick i år till radiojournalisten Katarina Gunnarsson. Hennes samhällsreportage i Sveriges Radio, med bland annat tidiga rapporter från utanförskapsområden, har väckt stor uppmärksamhet.

Hon menar att längtan efter kunskap var en av hennes drivkrafter och att hemligheten bakom hennes framgång bygger på att hon går runt och pratar med människor.

– Jag är särskilt glad över att jag får priset som folkbildare, sa hon och poängterade också att SR och Studio Ett är en mycket bra arbetsplats.

Men trots att reportage i radio kan lyfta fram okända, ofta obekväma, sanningar så har lyssnarnas skara tunnats ut en hel del sedan millennieskiftet. Det konstaterade Jonas Ohlsson, Göteborgs universitet. Främst är det de unga som övergett radioapparaterna. Fast i bilen är det fortsatt populärt att ratta in någon av de många kanaler som fyller etern. Christer Modig, MTG Radio, såg ändå positivt på framtiden för rikstäckande kommersiell radio.

Jörgen Huitfeldt, som numera gör poddar i nättidskriften Kvartal, ansåg att teknikneutralitet och mobiler gör det enkelt att ratta in och lyssna.

Örat har långt ifrån spelat ut sin roll. Totalt ökar istället användningen av ljud. Röststyrning av allt fler apparater och Spotifys utveckling är några bevis på Jan Petersson, strategidirektör på Sveriges Radio, uppfattning.

Audio är fiffigt. Samtidigt som man lyssnar kan man ju göra något annat också.

Kontaktinformation

Ann Brunnberg
Kommunikationschef
Telefon 072-077 38 08