Reglerad delningsekonomi eller inte inom EU?

Reglera eller inte? Det är frågan som EU-lagstiftare ställer sig när det gäller delningsekonomin. Under en offentlig debatt i Brno i Tjeckien framfördes olika åsikter i frågan, rapporterar EU-bevakningssajten Euractiv.
EU-flagga_1200px.jpg

Luděk Niedermayer är en tjeckisk EU-parlamentariker från center-högerpartiet European People’s Party (EPP). Han var vid debatten i Brno tydligt kritisk till ökad reglering från EU-håll.

- Europeiska kommissionen säger att den välkomnar konceptet med delningsekonomi men rekommenderar inte att man lägger sig i dessa tjänster. Analyser från personer i ledningsnivå säger ett tydligt nej till regleringen. För mig är det rätt tillvägagångssätt, sade Niedermayer.

Kryštof Kruliš, analytiker vid Association for International Affairs (AMO) i Prag, höll dock inte med. Han efterlyste bland annat en EU-gemensam definition av delningsekonomin samt grundläggande regler som gäller i enskilda europeiska länder och som i slutänden skulle gynna användarna.

- Men det skulle inte vara lätt att hitta gemensam mark - reglerna är olika överallt, från Berlin till Paris. Frågan är om det skulle vara värt ansträngningarna att hitta universella gränser, sade Kruliš.

Ett konkret exempel som togs upp i Brno på definitions-, gränsdragnings- och lagstiftningsproblemen är bostadsuthyrningstjänsten Airbnb. För denna tjänst skulle eventuell reglering från EU kunna få mycket tydliga effekter.

- Om vi vill ha samma nivå av konsumentskydd och service från Airbnb som på ett vanligt hotell kan det innebära slutet på detta ekonomiska segment. Frågan är om vi tycker att tjänsten ska tillhandahålla denna servicenivå, eller om vi accepterar att det är ett helt annat koncept och sänker våra förväntningar, exemplifierade Luděk Niedermayer.

Frågan om ytterligare EU-reglering av delningsekonomi framstår med andra ord som synnerligen öppen i dagsläget.