Rekordmånga ansökningar till Tekniksprånget

Nästan 2 000 ungdomar har sökt till höstens omgång av Tekniksprånget, mer än fyra gånger så många som förra hösten. – Det är verkligen roligt att det är så många som har sökt, det visar att intresset för att prova på ingenjörsyrket är stort, säger Staffan Eriksson, projektledare på Tekniksprånget.

Men det är inte bara antalet sökande studenter som har ökat markant. Till hösten är det 45 företag från Trelleborg i söder till Kiruna i norr som tar emot praktikanter.

– Intresset från företagen att vara med och ta emot ungdomar är väldigt stort, fortsätter Staffan, och det är också spännande att se att så vitt skilda branscher är med. Det är alltifrån traditionell industri som Sandvik och SSAB till Handelsbanken, Systembolaget och konsultbolag som McKinsey och Boston Consulting Group som är med. Spridningen vad gäller branscher visar också på ingenjörsyrkets stora bredd.

Helen Marsi, Talent & Performance Manager på Sandvik, ser med glädje på det stora intresset för att söka praktikplats hos Sandvik:
– Vi ser att söktrycket har ökat markant på alla våra åtta orter och de som söker är otroligt duktiga och ambitiösa. Jag ser fram emot att kunna erbjuda 40-50 ungdomar praktik på Sandvik till hösten. Vi har verkligen haft otroligt mycket nytta av våra totalt 56 tekniksprångare hittills, så det är verkligen ett "vinna-vinna-projekt", avslutar hon.

Tekniksprånget drivs av IVA på uppdrag av regeringen med syfte att öka intresset bland unga att söka till ingenjörsutbildningar och i förlängningen säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning. Praktikperioden är fyra månader och praktikanterna tjänar minst 13 500 per månad under tiden.

– Det här är en fantastisk möjlighet för unga att få prova på ett toppjobb hos ett teknikintensivt företag i fyra månader, säger Björn O. Nilsson, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

För mer information, kontakta:

Ulrica Giltze, pressansvarig Tekniksprånget
Telefon: 08-791 29 62 / 076-016 41 83
E-postadress: ulrica.giltze@iva.se
tekniksprånget.se