Sara Bergman - Månadens Vera, juni 2019

Sara Bergman, Civilingenjör i Datateknik från Linköpings universitet och före detta vice ordförande i IVAs Studentråd är månadens Vera.
Sara Bergman bild.JPG

Berätta om dig själv och vad du gör

När jag gick i mellanstadiet ville jag bli astronaut och Christer Fuglesang var såklart en stor idol för mig. Men min pappa berättade att astronaut inte riktigt är något man kan gå i skolan för att bli och att Christer är civilingenjör. Då bestämde jag mig för att bli civilingenjör. Åren gick och när jag gick i åttan insåg jag att jag egentligen inte hade en aning om vad en ingenjör faktiskt GÖR. Så återigen frågade jag min pappa och istället för att försöka förklara så fixade han en veckas praktikplats hos en familjevän som jobbade på Sweco. Där fick jag följa med henne och ett gäng olika typer av ingenjörer under en hel vecka. Det avgjorde saken, att vara ingenjör verkade ju ascoolt!

Jag valde ett specialutformat gymnasieprogram baserat på teknikprogrammet men med en tredjedel data och IT. Det tog inte särskilt lång tid på mitt gymnasieprogram innan jag insåg att civilingenjör i just datateknik var rätt för mig. Det som tilltalade mig var de kreativa aspekterna och att man hamnar i ett yrkesfält som kräver ett livslångt lärande. Tanken på att utbildas för ett jobb som inte ens fanns än var hisnande och otroligt motiverande då jag är en person som älskar att lära mig nya saker och trivs bäst när jag konstant utmanas.

Jag tog nyligen examen och flyttade direkt till Oslo där jag nu  jobbar som mjukvaruutvecklare på Microsoft. Jag skrev mitt exjobb om distribuerade system och det är något som intresserar mig väldigt mycket, de problem som uppstår när skalan växer är de allra roligaste problemen. Och det finns få andra ställen som jobbar på så stor skala som Microsoft.

Vad tycker du det innebär att vara ingenjör?

Att vara ingenjör betyder inte bara att problemlösare, vilket många gillar att säga, jag tycker det handlar minst lika mycket om att kunna veta om vi löser rätt problem.

Jag har stött på mycket fördomar både under studietiden och efteråt, kanske framför allt från människor utanför branschen. Många brukar fråga om jag verkligen gillar datorer när jag berättar vad jag pluggade eller vad jag jobbar med, tror sällan män får den frågan.

Jag får ofta höra att jag fått min jobb enbart för att jag är kvinna och det är faktiskt få saker som sårar mig mer, jag har alltid får gå igenom samma intervjuprocess som alla andra och jag vet vad jag bidrar med (och det är inte det faktum att jag är kvinna utan det faktum att jag är en duktig utvecklare).

Varför tror du det har varit så svårt att inspirera kvinnor till att bli ingenjörer?

Jag tror att det saknas förebilder och att kunskap om vad ingenjörsyrket här, det var därför jag var med och startade upp det här projektet. Det finns massvis med coola kvinnliga ingenjörer, ja det finns FLER män men det betyder ju inte att vi inte finns. Men kvinnliga förebilder behövs inte bara i den här typen av forum utan också som tekniklärare i grundskolan eller laborationsassienter på universitetet.

Projekt som Tekniksprånget och IGE-day tror jag också är superviktiga, jag vet ju själv att det var först när jag fick testa där på praktiken i åttan som jag kände att det kunde vara något för mig.

Jag har fortfarande svårt att hitta kvinnliga förebilder i min bransch som är lika tekniskt intresserade som jag är. Men sedan jag började jobba har jag lärt känna flera kvinnliga kollegor som är lite äldre än mig och jag uppskattar verkligen dem, de har så mycket erfarenhet att dela med sig av!

Vad skulle du sagt till dig själv som högstadie/gymnasiestudent om du fick chansen?

Det är okej att vara den där tjejen som räcker upp handen på första lektionen i gymnasiet och frågar vad en processor är. Även om du tror att hela klassen tycker att du är dum i huvudet som frågar så sitter egentligen hälften och undrar samma sak.

#månadensvera är ett initiativ från IVAs Studentråd. Vi vill lyfta ingenjörskvinnor både i och utanför IVAs nätverk för att inspirera andra kvinnor till att välja en ingenjörsutbildning. I tolv intervjuer under 2018 visar vi några av de möjligheter som en ingenjörsutbildning har att erbjuda.

Kontaktinformation

Alicia Parvin
Projektledare
Telefon 08-791 29 38