Skolelever lärde sig prata med robotar och odla kött

Under en späckad dag på Tekniska museet i Stockholm fick sammanlagt 600 sjundeklassare lära sig mer om vad det kan innebära att vara ingenjör. På schemat för skoldagen stod bland annat föreläsning av astronaut, att lära sig köra Marsfarkost och att lära sig om köttodling.

– Det har varit roligt att få titta runt och se på allt som finns här. Jag gillade mest robotarna, som kunde svara när man frågade dem något, sade Colin Hellner, elev i klass 7C på Vättleskolan utanför Göteborg.

Tillsammans med sammanlagt 600 andra sjundeklassare från olika skolor runt landet besökte Colin på tisdagen Tekniska museet i Stockholm för en heldag inom ramen för IVAs 100-årsjubileum. Många spännande föreläsare, forskare och ingenjörer hade också bjudits in för att träffa och peppa eleverna.

– I första hand vill jag ge inspiration, att visa att det lönar sig att plugga, för då kan man få uppleva häftiga grejer, påtalade Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut och en av föreläsarna under dagen.

Även om inte så många av eleverna siktade på att bli astronauter fanns det flera som redan hade ett stort teknikintresse – eller som blev ännu mer teknikentusiastiska efter dagen på Tekniska museet.

– Jag vill bli mekaniker, för jag vill fixa motorcyklar, sade till exempel Oliver Vrubel, medan han lärde sig att programmera färdrutten för en specialbyggd liten radiobil runt ett fiktivt Marslandskap.

Vid nästa dator satt Xiang Cen och rattade en annan minibil, något som gick väldigt bra:

– Det är inte svårt, för när vi gick i femman och sexan lärde läraren oss hur man programmerar, så jag har lite kunskaper om det, berättade Xiang Cen, som i framtiden vill bli ambassadör.

Syftet med Marsfarkostsövningen var att intressera barn för programmering, robotik och självkörande fordon, berättade civilingenjörsstudenterna Emma Johansson och Mikael Glamheden från KTH.

Vid en annan station fick eleverna lära sig mer om ultraljudsdiagnostik. Noor Taomma, också från Vättleskolan, agerade försökskanin och fick testa ultraljudsgel på armen, göra en undersökning och se resultatet på storbild i monitorn.

– Jag fick se hur mina muskler och blodkärl ser ut. Gelen var kall, men min kropp värmde upp den. Det var rätt coolt, sade han, med anledning av undersökningen.

En av de mer annorlunda föreläsningarna handlade om hur man numera kan odla upp kött från exempelvis kor till hela hamburgare – utan att något djur behöver sätta livet till. För föredraget stod Julie Gold, biträdande professor inom biomaterial vid Chalmers.

– Det är väldigt spännande. Man odlar kött på likadant sätt som vi odlar vävnad och försöker odla organ för människor, där vi tar ut stamceller från ett djur och försöker få dem att föröka sig. I framtiden ska vi försöka odla en hel muskel istället för små muskelfibrer, sade Julie Gold.

Sammantaget visade dagen på Tekniska museet hur forskning och ny teknik kan få rejält bredare tillämpningsområden än vad man kan föranledas att tro. Till exempel berättade David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet och dataanalytiker vid fotbollsklubben Hammarby IF, hur han använde matematik för att utveckla fotboll.

– Fotboll är en väldigt geometrisk sport. Man kan tänka på alla vinklar som är inblandade, alla rörelser, alla mönster man ska bygga upp som ett lag. Och mycket av det bygger på matematiska mönster och principer, berättade David Sumpter.

Kontaktinformation

Per Hjertén
Projektledare
Telefon 073-712 32 86