Styrkor
Styrkeområden och spetskompetens, naturtillgångar och klimat, samt levnadsmiljön ser regionernas företrädare som de främsta styrkorna för att attrahera kompetens och företagsetableringar till regionen.
I flertalet av Sveriges regioner finns ledande storföretag med en spetskompetens i framkant. Exempel är ABB i Ludvika med sin ledande ställning inom högspänd likström, Västra Götalands fordonsindustri, skogsindustrin i många regioner och glasindustrin i Småland.
Ett mindre antal regioner har lyckats utveckla spetskompetens inom nya områden. Hit hör t ex internationellt uppmärksammande områden som GID (geografiska informationssystem) som byggts upp kring Future Position X i Gävle, dataspelsutvecklingen i Stockholm och Skövde, webblösningar i Umeå samt kärnkraftskompetensen i Oskarshamn.
”Kinesiska företag har valt att lägga sitt europakontor här för att vi är starka inom GIS.”
Spetskompetensen är viktig för att stärka regionens dragningskraft. ”Kinesiska företag har valt att lägga sitt europakontor här för att vi är starka inom GIS.” Magnus Ernström, utvecklingsstrateg innovation och entreprenörskap, Region Gävleborg.
”Skogen, naturen och vattnet är Värmlands livskraft.”
Det finns många exempel på regioner som utnyttjar styrkan i sina naturtillgångar och klimatet. ”Skogen, naturen och vattnet är Värmlands livskraft.” Lars Christensen, biträdande regiondirektör, Region Värmland.
I Norrbotten har man framgångsrikt använt sig av klimatet i arbetet med att attrahera Facebooks datahallar och utveckla biltestanläggningar för alla stora bilproducenter.
Levnadsmiljö lyfts fram av samtliga regioner som en faktor som stärker attraktionskraften. Man erbjuder en trygg uppväxt, närhet till natur, rent vatten och naturnära städer.