Sodexo går från ord till handling

Ledarskap, jämställdhet och hållbar utveckling. Det var ledorden på frukostmötet den 3 november med IVAs Näringslivsråd och Azita Shariati, vd för Sodexo.
IMG_6335-1200px.jpg

Azita Shariati har tre värderingar – serviceanda, laganda och utveckling – att luta sig mot när tuffa beslut ska tas.

– Det är enkelt. Stöds inte beslutet av värderingarna ska beslutet inte tas.

Det gjorde Sodexo när de slog fast att de skulle jobba med mångfald och inkludering. På fem år har de gått från 14 procent kvinnor i ledningsgruppen till 50 procent år 2015. De utbildade över 600 ledare i det de kallar ”spirit of inclusion”, genom att diskutera fördomar och inkludering. Nästa steg är att utbilda och utveckla samtliga anställda.

Det gäller också för kunderna att säga sitt om varför en förändring ska ske. Azita Shariati pekade på att en människas livsvillkor aldrig har förändrats så snabbt – en förändring som handlar om att överleva. På samma sätt menade hon att nya tider kräver nya affärsidéer med hållbara grunder. Azita Shariati har mötts ett enormt motstånd mot förändring:

– Alla välkomnar förändring om det inte gäller dem.

Att arbeta med hållbarhet behöver dock varken vara dyrt eller svårt. Azita Shariati menade att hållbarhet inte ska vara ett enskilt projekt, eftersom ett projekt har ett avslut. Medan hållbarhet ska vara integrerat.

– Det handlar om att ta ansvar för vår morgondag. Vi behöver gå från ord till handling, avslutade Azita Shariati. 

På bilden: Azita Shariati, vd Sodexo och Erik Lautmann, ordförande IVAs Näringslivsråd.

Kontaktinformation

Monica Krutmeijer
Vd-assistent
Telefon 08-791 29 71