Steg för steg mot hållbarare textilier

IVA-projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi har i dagarna arrangerat en workshop inom delprojektet för Textil i viktiga teko-staden Borås. Många nya satsningar från textilbranschen är på gång för närvarande.
Clothing_1200px.jpg

I just Borås genomfördes nu i maj FashionDays, och Högskolan i Borås har dessutom genomfört ett forskningsprojekt för att undersöka hur man kan göra funktionella och hållbara textilier som också är mer bekväma och känns bättre mot huden. Komforten anses nämligen ha hamnat på efterkälken när det gäller de nya supermoderna kläder som bland annat har integrerat elektronik i textilen (så kallad e-textil).

– I projektet har vi använt miljövänliga, resurseffektiva och kostnadseffektiva tekniker och kemikalier, inte minst när det gäller inkjet-tryck, när vi har utvecklat och samlat in de olika textila materialen, säger doktoranden Melkie Tadesse till Expertsvar.

Ockås Boråsanknutet är projektet F/Act Movement - ett samarbete mellan projektet Re:textile på Textilhögskolan i Borås, Swedish fashion council samt Göteborgsregionen, som syftar till en mer hållbar klädkonsumtion. Inom projektet har man utsett tio tjejer till f/activister, som ska vara en slags ambassadörer och samtidigt testpersoner för forskning inom hållbart mode. Bland annat innebär det att man som deltagare har köpstopp i sex månader.

Boråsbaserade Gina Tricot börjar nu också erbjuda sina kunder att hyra sina kläder. Konceptet heter Rent Your Party Outfit, gör det möjligt att hyra bland annat festkläder för att sedan lämna tillbaka dem några dagar senare.

I närbelägna Göteborg, på affärsutvecklingscentret Brewhouse, sitter entreprenören Ida Näslund och tar fram miljövänligt bläck, tillverkat av alger, som kan användas för textiltryck. Textilbranschen anses annars vara världens näst mest förorenande bransch, och enligt UNCTAD dumpas ungefär en halv miljon ton mikrofiber, jämförbart med 3 miljoner fat olja, i havet varje år.

Ett område som har undersökts såväl inom ramen för det IVAs nuvarande resursprojekt som inom det föregående ("Resurseffektiva affärsmodeller") är spårbarhet kring textil. Tidningen Café har nyligen tagit upp det spännande svenska klädföretaget Asket, som har sett till att alla delar av deras plagg ska vara spårbara: knappar, trådar, bomull. Dessutom redovisar de öppet vilka marginaler de har på sina färdiga produkter, det vill säga främjar en ekonomisk hållbarhet inom kedjan.

Samma artikel tar även upp hur svenska storkoncernen H&M arbetar med hållbarhet: att de ska vara klimatneutrala till år 2040 och att de i moderankingen Fashion Transparency Index hamnar på femte plats av de 150 största modevarumärkena i världen. Dessutom har H&M också lanserat en ny funktion för produkttransparens på sina online-marknader samt, genom H&M-appen, för de fysiska plaggen i butik. Vidare lägger koncernen ned H&M-katalogen.