Svenskar i vinnande lag i Junior Academy

Nu har vinnarna av höstens två utmaningar i Junior Academy offentliggjorts. I det vinnande laget av utmaningen ”Intelligent Homes & Health” finns två svenska tjejer med. Det är Alice, 13 år (bild 1) och Sara 17 år (bild 2).

I projektet Health Sync skapade man ett förslag där bland annat teknik för att registrera hälsa integrerades i smarta hem så att människor på ett effektivt och tillgängligt sätt kan hålla koll på sin hälsa.

Projektet prisades av juryn för insikten i att framtidens hälsorelaterade problem inte löses utan ett integrerat perspektiv där många olika lösningar kombineras. De menade att framtidens ingenjörer kommer att spendera mycket tid på att kombinera olika lösningar och komponenter, och att det vinnande laget redan uppvisar denna förmåga.

- Jag tycker att deras problemformulering visar på en förståelse för komplexiteten i de stora utmaningarna som hälso- och sjukvården står inför i framtiden, där fokus på prevention är en avgörande framgångsfaktor. Gillade särskilt att de uppmärksammade behovet av att faktiskt ha ett face-to-face videomöte med vården - allt går inte att mäta och monitorera via data utan kräver visuell bedömning, men att den kan integreras i hemmet på ett smart sätt. Bra och grundlig research och lättläst och bra presentation, menar Malena Lau regionutvecklare, Region Västra Götaland och en av domarna för utmaningen.

För Sara var vinstbeskedet en chock.

- När Alice skickade ett sms: "Har du sett!?" så tänkte jag att det kunde vara så att vi vunnit, men jag vågade inte tro det. När jag kollade mailen och såg meddelandet var jag tvungen att läsa det flera gånger, det var så overkligt!

För Alice var en av vinsterna med deltagandet i Junior Academy att arbeta med ungdomar från hela världen.

- I det lag som vi bildade finns deltagare från Filippinerna, Australien, USA och Sverige, berättar hon.

Sara berättar om engagemanget och svårigheterna med en internationell grupp.

- Att arbeta i teamet var så coolt. Vi pratade om vad som skulle göras, och sen nästa gång vi hördes var allting gjort! Det händer ju inte alltid i ett grupparbete. Vi kom från fyra olika tidszooner, så det var alltid någon som sov. Men vi kunde fortsätta på varandras arbeten, ta vid när någon slutade.

Även att lära sig alla digitala hjälpmedel de använde var nyttigt,

- Jag har lärt mig mycket under den här ganska korta tiden. Jag går i åk 7 och är 13 år och många av de digitala program och hjälpmedel vi använde, har jag aldrig använt förut, säger Alice. Men nu känner jag att jag kan dem bra! Vi har lärt oss att samarbeta och diskutera oss fram till lösningar som alla var nöjda med. Att arbeta mot deadlines var också nyttigt, berättar hon vidare.

Det vinnande laget med lösningen Health Sync bestod av följande personer: Sara R (Sverige), Ansh G (USA), Alice F (Sverige), Zoe P (USA), Sophia L (Australien) och Jana M (Filippinerna). De hade till sin hjälp Jessica Puzzuoli (USA) som mentor.

Läs mer om deras vinnande bidrag här. Vill du veta mer om Junior Academy hittar du det på denna länk.