Tekniksprånget ger fler ingenjörer genom praktik

Den 16 april öppnade ansökningsperioden inför höstens omgång av praktikprogrammet Tekniksprånget som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Tillsammans med arbetsgivare och regeringen stärker Tekniksprånget Sveriges konkurrenskraft genom att fler unga väljer att bli ingenjörer.
201704-IVA-Tekniksprånget-Facebook-1200x628px-B-1.jpg

Via Tekniksprånget får ungdomar under 21 år möjlighet att under fyra månader testa på livet som ingenjör. Syftet är att inspirera till yrket och visa att ingenjörer arbetar inom områden många drömmer om, till exempel miljöfrågor, samhällsutveckling eller i startup-företag. Runt 3 000 ungdomar, varav ungefär hälften tjejer, har genomfört praktiken sedan starten 2012.

En strategi för kompetensförsörjning är avgörande för arbetsgivare. Just nu råder det huggsexa om viktiga kompetenser och Tekniksprångets syfte är att matcha arbetsgivare med framtida strategisk kompetens säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget.

 Om Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett praktikprogram där 230 svenska arbetsgivare, tillsammans med regeringen, arbetar för att säkra Sveriges kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till ingenjörsyrket. Genom fyra månaders betald praktik har ungdomar i hela Sverige möjlighet att testa ingenjörsyrket. Syftet med Tekniksprånget är att inspirera unga till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge dem en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Resultatet är att åtta av tio praktikanter ett år efter avslutad praktik uppger att de studerar eller planerar att inom kort studera en högre teknisk utbildning.

Ansökningsperioden inför höstens omgång är öppen 16 april – 16 maj. Vi förmedlar gärna kontakter till arbetsgivare och praktikanter runt om i landet.