Tekniksprånget till Finland

Nu tar IVAs motsvarighet i Finland, TAF, Technology Academy of Finland, Tekniksprånget österut. Teknoloikka, som satsningen heter på finska, har inspirerats av det svenska Tekniksprånget som startade hösten 2012. Syftet är att öka intresset hos unga för tekniska yrken genom att erbjuda praktik under 2-4 månader hos ett företag. 
teknikspranget-finland.png

Ansökningsperioden till den första omgången sker i höst och praktikperioden inleds januari 2015. Enligt planerna ska programmet lanseras på samma sätt som i Sverige. Det vill säga, börja i liten skala,  för att sedan växa med fler arbetsgivare och praktikanter. Initialt kommer KONE, Metso, Nokia, Wärtsilä och ytterligare några företag ta emot praktikanter som är sugna på att prova på livet som ingenjör.

– Även Finland ser utmaningen i att så många ungdomar väljer bort yrken inom den tekniska sfären trots det stora behovet nu och framöver, säger Staffan Eriksson, projektledare Tekniksprånget, som i dagarna varit i Finland och presenterat den svenska föregångaren Tekniksprånget för TAF. Trots att Finland ofta framställs som ett föregångsland vad gäller skolan så har de också identifierat att kopplingen mellan skola och arbetsliv behöver bli starkare i framtiden.

{Facts box}