Till minne av en kollega

Martin Wikström, IVAs expert inom forsknings- och utbildningspolitik, har avlidit efter en tids sjukdom. Skarpa analyser och omtänksam ledarstil präglade hans gärning.
martin-wikstrom.jpg

Martin Wikström anställdes 2014 som projektledare för IVA-projektet ”Utsiktsplats forskning”. Han kom närmast från tjänsten som ansvarig analytiker för forsknings- och utbildningspolitik på myndigheten Tillväxtanalys.

Under sin tid på IVA var Martin expert just på forskningspolitik. Han ledde arbetet med att formulera IVAs ståndpunkter i svaren på regeringens remisser. Han skrev rapporter, ledde seminarier och skapade nätverk. Han byggde också upp och ledde IVAs långsiktiga satsning ”Kunskap i världsklass”.

Martin Wikström var, för oss som lärde känna honom, mer än en analytiker med skarpt intellekt. Som chef var han närvarande, omhändertagande, empatisk och alltid beredd att stötta sina medarbetare. Hans breda kunskaper tillsammans med en nyfikenhet gjorde att ett samtal med honom kunde röra såväl högt som lågt. Martin formulerade sig elegant och ofta med ett inslag av underfundig humor. Alltid med glimten i ögat, nära till skratt.

Vi är många som inte bara har förlorat en uppskattad och omtyckt kollega utan också en generös och nära vän.

Tomrummet efter Martin är stort.

Tuula Teeri, vd IVA