Umeåskola vann 30 000 kronor i E-kampen

Mette, Emma, Lilly och Fanny går i klass 9 B på Internationella Engelska skolan i Umeå. Med sitt eventföretag ”Barn räddar barn” vann de 30 000 kronor till klassen i E-kampen.

Från vänster i undre bilden: Helene Thorgrimsson, Nicolina Larsson, Lena Edblom, Fanny Nylén, Lilli Jonsson, Emma Kennedy, Mette Nordendahl Glans, Fredrik Harr och Mia Carlén. Foto: Viktor Aronsson

Utbildningskonceptet E-kampen är utvecklat av IVAs Entreprenörskapsakademi i samarbete med STARTcentrum. Under två dagar får högstadieelever möjlighet att lära sig mer om entreprenörskap och företagande genom att arbeta kreativt och komma på egna affärsidéer. Idéerna testas praktiskt för att få en inblick i hur det är att vara entreprenör. Under hela processen finns utbildningsmaterial, elevmaterial och lärarstöd, inklusive övningar och instruktioner, tillgängligt för elever och lärare.

Filma entreprenörsresan

Eleverna kan även berätta om sin entreprenörskapsresa under E-kampen genom att spela in en film. Genom att skicka in filmen kan de även tävla om 30 000 kronor till sin klass. En jury bestående av duktiga entreprenörer bedömer utifrån givna kriterier de insända filmerna och utser en vinnare.

Prispengar och inspiration

Fyra elever från Internationella Engelska skolan i Umeå vann årets omgång av E-kampen med eventföretaget ”Barn räddar barn”, som arrangerar pulkaåkning och tävlingar för barn. Dessutom tillverkar och säljer de armband till förmån för Barncancerfonden. 31 maj reste klassen till Stockholm för att ta emot de 30 000 kronorna i prispengar på IVA i Stockholm. Teamet bakom ”Barn räddar barn” ville starta ett företag som hjälper andra människor, och affärsidén utvecklades sedan till att rikta sig mot barn.

- Med ”Barn hjälper barn” har vi samlat in över 1500 kronor till Barncancerfonden. Vi har också lärt oss väldigt mycket genom E-kampen, både hur man driver företag och hur man samarbetar i grupp, sa Mette, Emma, Lilly och Fanny.

Prispengarna är avsedda för teambuilding och gemensamma upplevelser. Under resan fick eleverna även möta entreprenörer och besöka startupmiljöer där nya idéer kan växa och utvecklas.

Här är juryns motivering till vinsten:

Barn räddar barn har skapat en idé som kombinerar att sälja både en vara och en tjänst. Genom att erbjuda pulkaåkning, tävling och försäljning av armband har företaget utmärkt sig genom:

  • Deras drivkraft och engagemang att vilja hjälpa och förbättra genom samverkan med andra.
  • Deras förmåga att kombinera en vara och en tjänst på ett bra sätt.
  • Deras kompetens att kunna se hur företagets alla delar bör sitta ihop för att kunna lyckas.

På kort tid har teamet lyckats skapa ett eventföretag med tillhörande vara som skapar engagemang hos både betalande och nyttjande kund. Ett entreprenörskap med mycket hjärta!

Se vinnarbidraget här

Stort grattis till vinnarna och klassen!

Läs mer om Entreprenörskapsakademien

Kontaktinformation

Helene Thorgrimsson
Projektkoordinator
Telefon 08-791 29 47