Junior Academy: Utmärkelsen Ung innovation i kristid till Sara 17 år

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) utmärkelse Ung innovation i kristid går till internationella laget United in Crisis bestående av Sara Rydell från Sverige, samt Jesse, Serhan, Ishika, Nitin och Mark från USA och Turkiet. Ungdomarna har tagit fram en global och branschöverskridande lösning som ska matcha arbetslöshet med bristande vårdresurser, under handledning av Tomas Jonsson från Teknikens Hus.
maja_och_sarah_26_maj_2020_original_1_webbformat.JPG

- Ungdomarnas geniala lösning adresserar de stora utmaningarna med arbetslöshet och bristande resurser inom vården, säger Maja Neiman, projektledare för Junior Academy på IVA. Och de gör det på ett mycket användbart och elegant sätt. Vi hoppas att utmärkelsen ska skapa framtidstro och inspiration hos många unga.

Oscar Stege Unger, direktör Wallenbergstiftelserna och medgrundare Beredskapslyftet, kan intyga vikten av att snabbt kunna matcha uppsagda mot den efterfrågan på arbetskraft som finns. Enligt honom är ungdomarna helt rätt ute: 

- Sara och hennes lagkamrater i Junior Academy, är inne på en lösning som många aktörer i samhället också jobbar för fullt på. Initiativet Beredskapslyftet visar att det går att utbilda exempelvis kabinanställda från flygindustrin på Sophiahemmet högskola för att inom några veckor gå in och utföra avlastande arbetsuppgifter inom sjuk- och äldrevården. Fler liknande exempel finns och fler bör uppmuntras, säger Oscar Stege Unger.

IVAs utmärkelse Ung Innovation i kristid är ett svenskt pris inom  den globala utmaningen Combating Covid-19 som ligger inom ramen för den internationella vetenskapstävlingen Junior Academy. Junior Academy drivs av New York Academy of Sciences och IVAs medverkan är möjlig tack vare huvudsponsorn Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Junior Academy syftar till att uppmuntra ungas nyfikenhet på naturvetenskap och teknik. Det är ett internationellt program inom STEM-relaterade områden (STEM = science, technology, engineering, mathemathics), och ger intresserade ungdomar från 13 till 18 år chansen att på sin fritid arbeta med riktiga samhällsutmaningar och utvecklas inom problemlösning och innovation.

Junior Academy i Sverige är ett samarbete mellan IVA och the New York Academy of Sciences (NYAS). Läs mer om Junior Academy

Se intervju i TV4 (26/6-2020) här
Lyssna på intervju i P4 Stockholm, Sveriges Radio (26/6-2020) här

Efter att Sara Rydell och hennes projektteam intervjuats av både TV4 och P4, var såväl startups som etablerade företag snabba att höra av sig. Läs mer här!