Unga entreprenörer ger gott hopp om Sveriges framtid

Närmare hundra unga entreprenörer från hela Sverige knöt kontakter, fick goda råd av varandra och inspiration av några superentreprenörer när Prins Daniels Fellowship bjöd in till Entreprenörskapsdag på IVA.

När dagen, som arrangerades för tredje gången, inleddes konstaterade Prins Daniel att om de företag som var representerade i den mer än fullsatta Wallenbergsalen utvecklades väl, så går det än bättre för Sverige.

Att det är fullt möjligt att bygga extremt framgångsrika företag visade fyra superentreprenörer för de entusiastiska deltagarna.

Filip Engelbert är en av grundarna till den ryska motsvarigheten till Blocket, Avito. Bolaget startade år 2007 och är redan ett av de mest värdefulla och lönsamma bolagen i svensk internethistoria.

Det fungerar lite annorlunda i Ryssland än i Sverige. Där tar det lite längre tid. Och när man gör något nytt, så får man konkurrenter som vill locka över nyckelpersonal, sa Filip.

Hans recept för att lyckas innebär bland annat att när ett bolag väl börjar fungera, så ska man satsa allt. Tillkrånglade visioner och värdeord gör, hävdade han, ingen nytta. Raka besked är bättre.

- Allra viktigast är att anställa rätt personer och att göra sig av med dem som inte passar i bolaget. När det dyker upp ett problem ska man ta tag i det direkt.

Och vid kontakt med tänkbara finansiärer är det nödvändigt att visa att man är hundra procent säker på att man har en idé som verkligen är värd att satsa på.

Women Executive Search, WES, är inriktat på att hjälpa företag att rekrytera rätt personer till ledande befattningar. Främst är det lämpliga kvinnor som får chansen. Bolaget är ett av Sveriges mest snabbväxande rekryteringsbolag. Anna Stenberg, grundade Women Executive Search år 2011.

- Det finns ett glapp mellan företagens behov och rekryteringsbolagens listor med kandidater. Listorna innehöll inte kvinnor. Det ändrar vi på. Vi lyckas hitta rätt kvinnor även till mansdominerade jobb. Det gäller att gå bortom de vanliga rekryteringsnätverken, sa Anna.

Mångfald är viktigt och företag som åstadkommer det är ofta lönsammare än de som bortser från detta.

För egen del ångrade Anna Stenberg en sak.

- Jag kunde ha varit mer öppen och tagit mer råd av andra när jag startade företaget. Istället höll jag det mesta hemligt och det gjorde nog att det blev en del misstag i början.

Ashkan Pouya är en av grundarna av Serendipity Innovations vars portföljbolag har ett värde på runt fem miljarder kronor.

- Nu kan vi börja på allvar. Jag funderar hela tiden på hur vi ska bygga ett verkligt jättestort bolag, sa Ashkan.

Kärnan i Serendipitys verksamhet är kunskap om hur man omvandlar forskning till lönsamma, växande bolag.

- Det tar tid och sällan blir den första idén den som slutligen leder framåt.

Han påpekade att Sverige är bra på att få igång teknikbolag, men att det kunde bli ännu fler med hänsyn till den stora mängd forskning som utförs här.

- Saker som kan testas snabbt på marknaden är bäst. Då bli ett eventuellt misslyckande inte så stort, sa han.

Intresse för teknik är i fokus även för superaffärsängeln Jane Walerud. Hon har en lång rad lyckade investeringar på meritlistan. Klarna och Lensway är två av dessa.

- Innan jag funderar på att gå in i ett bolag vill jag verkligen veta vad det handlar om och om det skulle passa mig, sa hon.

Nyligen bildade Jane Walerud, tillsammans med sin make och dotter, Walerud Ventures. Deras arbetsmetod skiljer sig från andra affärsänglar.

- Vi går in operativt i bolagen och jobbar konkret under ett antal år med olika praktiska uppgifter. För oss räcker det inte med att bara sitta i styrelsen.

Marcus Wallenberg, som är ordförande för Prins Daniels Fellowship och Entreprenörskapsprogram, sammanfattade entreprenörskapsdagen som också innehöll gruppdiskussioner i vilka de unga entreprenörerna fick vrida och vända på relevanta frågor tillsammans med de mer erfarna företagarna.

- Oavsett om företaget är stort eller litet så är frågeställningarna ganska lika. Det är i båda fallen människorna som är det viktiga. Jag anser också att det är väsentligt att vi förklarar för politikerna vad en entreprenör egentligen är och hur viktiga de är, sa Marcus.

Se bilderna  

Kontaktinformation

Jenny Nordlöw
Projektledare
Telefon 070 - 252 96 76