Ungdomar får chans att lösa världens stora problem

IVA lanserar Junior Academy för 13–18-åringar. Svenska ungdomar får nu möjlighet att delta i en virtuell och global tävling för att utveckla innovativa lösningar på stora aktuella problem.
junior-academy-webb-tjejer.jpg

Junior Academy är både en tävling och ett virtuellt nätverk. Det drivs, sedan 2015, av New York Academy of Sciences. Till våren kan svenska ungdomar vara med och göra världen bättre.

– Junior Academy är en arena för ungdomar med intresse att påverka utvecklingen av något som de känner starkt för, säger Maja Neiman, som är projektledare.

Alla ungdomar kan anmäla sig och de som blir antagna slår sig ihop med likasinnade någonstans i världen. Sedan arbetar de virtuellt, fram sin lösning på det aktuella problemet som exempelvis kan vara: hur förebygga skogsbränder eller hur undviker man matsvinn om man saknar kylskåp. Till sin hjälp har de en egen mentor och tillgång till experter.

Deltagarna måste ha god förmåga att uttrycka sig på engelska och förstås tillgång till internet. För det är där arbetet sker.

Det vinnande laget får åka till USA och New York Academy of Sciences stora gala. Där träffar lagmedlemmarna varandra för första gången öga mot öga.

– Det är idéerna och sättet de vill angripa problemet på som är det viktiga när bidragen bedöms. Helheten och det innovativa i lösningen är väsentligt.

Även för de som inte vinner finns det fördelar med att ha blivit antagen till Junior Academy. Medlemskapet är permanent och en merit för den som så småningom vill studera på ett amerikanskt universitet.

– Under gymnasiemässan i Stockholm presenterade vi projektet. Mottagandet var jättebra. Föräldrar och skolpersonal tyckte att detta är något som fyller ett tomrum. Ungdomarna gillade den internationella kopplingen och att det var på allvar. De blir lyssnade på.

I april 2019 öppnar den svenska portalen där de som vill vara med kan anmäla sig.

– I september avgör en jury vilka ungdomar som får delta. Och hösten samma år startar de första utmaningarna med svenska deltagare.

Deras kamrater kommer inte bara att vara ungdomar spridda över världen.

– Vi ska också skapa en gemenskap för de svenska deltagarna. Ambitionen är att alla svenska ungdomar som blir antagna ska bjudas in till någon form av arrangemang här i Sverige, säger Maja Neiman.

{Facts box}