Utblick Europa: Elmarknaden i andra länder

Vad kan Sverige lära från elmarknaden i andra länder? Det är temat för ett seminarium, som arrangeras av Vägval el i nästa vecka.
shutterstock_142043677-1200px.jpg

Italien har högst andel solel i hela världen, men är också en stor nettoimportör av el. Spanien satsar stort på såväl solel som vindkraft, men där har installationer i förnybar el som tidigare subventionerades istället börjat att beskattas. Storbritannien satsar stort på vindkraften, men har även bestämt att bygga ny kärnkraft.

Tre länder, tre olika vägval. Vilka konsekvenser har deras beslut haft? Vilka är utmaningarna för framtiden? Och vilka lärdomar kan Sverige och den kommande energikommissionen dra när de ska besluta om framtidens svenska elsystem? Det är frågor som kommer att diskuteras under ett seminarium på IVA den 18 mars. Seminariet arrangeras av projektet Vägval el.

– Det här blir ett unikt tillfälle att höra om andras länders erfarenheter. Det har talats en hel del om Tyskland och Energiewende, men ganska lite om exempelvis Italien, säger Jan Nordling, huvudprojektledare för Vägval el. 

Förutom representanter för de tre länderna – bland annat den brittiske ambassadören i Sverige Paul Johnston – medverkar även E.ONs vd Jonas Abrahamsson samt Filip Johnsson, professor vid Chalmers. 

Vid seminariet presenteras också slutsatser om framtidens europeiska elmarknad från projektet Energy Platform. Bakom projektet står IVA i samarbete med övriga europeiska ingenjörsvetenskapsakademier inom samarbetsorganisationen Euro-CASE.