Välmående framtid skapas av entreprenörer

Allt fler i Sverige tänker sig en framtid som entreprenör. Det skapar framtidens välstånd. Men politiken kan göra mer för att ge turbofart till nya företag, många med affärsidén att lösa samhällsutmaningar.

Vid ett IVA-seminarium i Almedalen om utmaningsdrivet entreprenörskap konstaterade professor Pontus Braunerhjelm, att det svenska entreprenörskapet utvecklats positivt sedan år 2005.

– Entreprenören är också den som kan omvandla forskning till nyttigheter, sa han.

Pontus Braunerhjelm påpekade att det var just entreprenörer som 1870–1910 lade grunden till vårt nuvarande välstånd. För det var under den epoken många svenska storbolag såg dagens ljus.

– Entreprenörskap har fortfarande en viktig roll att spela inte minst när det gäller att lösa de globala utmaningarna.

Men allt är inte frid och fröjd när det gäller svenskt entreprenörskap.

– I Sverige är vi bra på att starta företag. Betydligt sämre på att skala upp de nya bolagen. Många kineser och amerikaner köper upp de nya, intressanta företagen, sa han.

Serendipity är ett bolag som sedan 2004 framgångsrikt ägnat sig åt att hjälpa nya entreprenörer, ofta forskare, att få fart på sina företag. Amin Omrani är vd.

– Men man ska inte göra entreprenörer av forskare. När forskare kommer till oss försöker vi styra bort dem från att de själva ska utveckla sina bolag.

Det som driver de nya entreprenörerna är, menar Amin Omrani, nyfikenhet och viljan att skapa något nytt. Visst vill de tjäna pengar, men andra incitament än hög lön lockar ofta mer.

För att ytterligare gynna det svenska entreprenörskapet borde exempelvis skatteregler var mer anpassade till entreprenörernas villkor.

– Sammantaget har vi det ändå ganska bra i Sverige, sa han.

Men allt kan förstås bli bättre. Stödsystem, regleringar och ökad rörlighet på arbetsmarknaden är sådant som, utöver skatteregler, kan påverkas av politiska beslut.

Jennie Nilsson (S) är ordförande för riksdagens näringsutskott. Hon anser att frågor om entreprenörskap borde behandlas samlat i stället för som nu på många departement.

– Regeringen har genomfört många reformer, men mer behövs säkert, sa hon.

Emil Kjällström är ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. Han menade att takten i regeringens reformarbete var alldeles för långsam. Det gäller exempelvis områden som digitalisering, arbetsmarknad sett ur företagarperspektiv.

Kontaktinformation

Johan Carlstedt
Enhetschef
Telefon 08-791 29 84