Vd-blogg april

Här kommer några rader om vad som ligger högt på min agenda i dessa dagar.
_V810808_hq-1200px-alt2.jpg

Dagarna fylls med många möten via Teams och Zoom och planering för en nödvändig anpassning till det vi på IVA kallar coronaläget. Kreativiteten är på hög nivå när det gäller att organisera event med hemmajobbande deltagare, många gånger i olika länder.  Vi har snabbt lärt oss finesser i digital kommunikation som, trots att det inte kan ersätta riktiga möten mellan människor, har visat sig vara ett bra komplement.

En av förra veckans höjdpunkter var webbinariet med Times Higher Education om årets ranking av världens universitet gentemot de globala hållbarhetsmålen (SDG). De högst rankade universiteten kommer från Australien, Nya Zeeland, USA, Storbritannien, Kanada och Italien. Bland de hundra bästa finns fem nordiska universitet: Aalborg, Göteborg, Aalto, KTH och Helsingfors! Det intressanta med just denna ranking är att resultaten väldigt väl återspeglar universitetens och ländernas prioriteringar. Det är alltså möjligt även för relativt små universitet och högskolor att rankas som världsledande inom sina profilområden när utvärderingen tar hänsyn till en bred uppsättning kriterier, som de 17 hållbarhetsmålen. Det är denna bredd vi måste kunna fånga när vi utvärderar våra universitet och högskolor.

I förra veckan ordnade IVAs avdelning Ekonomi ett uppskattat seminarium Så påverkar Corona-krisen svensk ekonomi – se gärna filmen om du inte hade möjlighet att vara med live. Seminariet sammanfattades fint av Lotta Engzell-Larsson på DIs ledarsida.

Martin Lundstedt, AB Volvo, betonade att samhället trots fortsatt osäkerhet behöver skapa en gemensam plan där näringsliv och politik samverkar. Han menar att planeringen bör ske i fem faser: efter chock och stopp så kommer återstart, återgång och det nya normalläget. Jag håller helt med om att vi nu måste samla alla krafter för att återskapa Sverige – och låt oss inte glömma bort nydadande forskning och utbildning. Jag sitter själv med i regeringens samverkansgrupp för Kompetensförsörjning och livslångt lärande, områden som nu är högaktuella för att möta de stora samhällsutmaningarna efter Corona. Låt oss inte heller glömma bort den internationella dimensionen, speciellt det europeiska samarbetet, något som också påpekades i seminariet av Tomas Carlsson, NCC. Och låt oss inte glömma bort höga krav på ledarskap i denna fas, vilket Lotta Lyrå, Clas Olsson, påminde om.

Nu är det viktigare än någonsin att stärka företagens innovationskraft. Inom IVAs projekt Research2Business lyfter vi forskare med intressanta resultat som söker mottagare i näringsliv och övriga samhället. Vi är stolta över den så kallade 100-listan som i år publicerades för andra gången och som är fullpackad med idéer rörande hållbara lösningar. En del av dessa är högst relevanta för coronabekämpning. I höst är det dags för årets R2B Summit som vi just nu jobbar med för att genomföra som en ’hybrid’ mellan fysiskt och digitalt deltagande. Hoppas vi ses där i september, titta gärna också på årets 100-lista .

På IVAs webb har vi öppnat sidan Så klarar vi Corona-krisen med samlad information om pågående initiativ, initiativ du själv kan ta del av, seminarier, debattartiklar, våra egna ledamöters engagemang och annan information som vetenskapssamhället i Sverige och i andra länder har tagit fram. Hör gärna av dig med förslag på innehåll.

Jag är, trots det tuffa läget, väldigt glad över responsen till epidemin från kollegor i Sverige och globalt – det är väldigt många som har kavlat upp ärmarna och börjat samarbeta för att hitta nya lösningar. Detta gäller både vetenskapliga akademier, universitet, myndigheter och företag. ERT – European Round Table of Industrialists med IVAs preses Carl-Henric Svanberg i spetsen – följer upp och synnliggör den europeiska industrins krafttag mot Corona. Med den handlingskraft som nu vuxit fram är jag övertygad om att det också kan komma något gott ur den här krisen!

Tuula