Vd-blogg maj

Här kommer en uppdatering om några frågor som ligger mig varmt om hjärtat just nu.
_V810808_hq-1200px-alt2.jpg

Nu är vi igång! IVA har precis sparkat igång projektet ”Hållbar nystart för Sverige”, med Karin Byman som projektledare och IVAs preses Carl-Henric Svanberg som ordförande. Redan före sommaren kommer vi att ge konkreta förslag på åtgärder som kan hjälpa oss att komma på fötterna igen efter krisen. Den 1 juni ordnar vi seminarium om ”Det nya normala” – missa inte det. Läs mer om projektet här

Coronakrisen har lett till stora utmaningar för det svenska samhället och internationellt. Krisen är inte över – men vi måste börja förbereda oss för tiden efter pandemin. Sverige kommer att behöva använda mycket resurser för att understödja företag, individer och organisationer, och vi måste samtidigt investera i en strategi som leder till långsiktigt hållbar utveckling av vår konkurrenskraft. Forskning, utbildning och innovation måste få plats i den strategin.

I förra veckan hade vi ett inspirerande styrelsemöte med IVAs Näringslivsråd, där Magdalena Gerger är ordförande. Riktningen framåt är tydlig – vi vill bygga en ännu starkare koppling till det svenska näringslivet med fokus på engagemang, kommunikation och nya nätverk. Vårt framgångsrika CTO-nätverk kommer i dagarna kompletteras med ett HR-nätverk, för att hitta kloka sätt att ombilda den arbetskraft som inte minst vår industrisektor behöver för en snabb omställning. Här blir det viktigt att skapa en gemensam syn mellan näringsliv, lärosäten och den offentliga sektorn. Våra ledamöter medverkar i regeringens samverkansgrupper som kommer att ha en viktig roll i detta arbete.

Jag är stolt över allt engagemang inom IVAs breda nätverk i coronakrisens spår. Jag blir både imponerad och uppmuntrad av att lyssna på senaste IVA-podden med IVA-ledamoten Sophia Hober vars team tagit fram ett nytt coronatest på bara en månad. Ett annat lysande exempel är IVAs projekt Jobbsprånget som ordnat onlinekurser för över 1000 nyanlända akademiker. Och projektet Junior Academy bjuder in unga över hela världen för att bekämpa spridningen av covid-19. Läs mer om IVAs initiativ här.

Sverige har förvånansvärt snabbt lyckats ställa om till en ny värld med nya riktlinjer och nya arbetssätt. Nu gäller det att vi orkar hålla ut och fortsätter kämpa mot den pågående epidemin – men också att vi snabbt kommer igång med planering för framtiden.

Tuula 

 

Kontaktinformation

Tuula Teeri
Vd
Telefon 08-791 29 71