Vera på turné

Under 2019 besöker IVA tolv lärosäten för att prata om kvinnor i ingenjörsyrket och den tekniska obalans som vi påvisar i den nyligen publicerade rapporten med samma namn.
Nätverk_02.jpg

Vera roadshow, en del av Vera-projektet, gjorde sitt första nedslag i Luleå. Sedan följer besök på elva ytterligare lärosäten. Under besöken diskuteras bland annat rapporten Teknisk obalans? - Kvinnor och män i teknik som projektet tagit fram tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen som beskriver dagsläget för kvinnor på ingenjörsutbildningar och i ingenjörsyrket.

Inför besöket i Luleå berättade IVAs vd Tuula Teeri om vikten av relevanta förebilder i Svt Rapport (16 minuter och 50 sekunder in i programmet). Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer lyfte samma ämne i en intervju med P4 Norrbotten.

Namnet Vera kommer från Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg, som tog sin examen 1917. Vera Sandberg studerade på Chalmers och var enda kvinna bland 500 manliga studenter.

Programmen på lärosätena kommer att variera. I Linköping sammanfaller inspirationsdagen med internationella kvinnodagen. I Örebro är fokus på alla tjejer i 9an och i Göteborg blir det också ”Camp Vera”, en helg där gymnasietjejer som är nyfikna på teknik och design får testa sin digitala kreativitet och känna på livet som student på Chalmers.

Dessa tolv orter besöker vi under 2019

26 februari Luleå
8 mars Linköping
15 mars Göteborg
21 mars Halmstad
12 september Stockholm
20 september Örebro
9 oktober Umeå
29 oktober Lund
22 oktober Skövde
24 oktober Jönköping
30 oktober Uppsala
7 november Karlskrona
20 november

Kontaktinformation

Katarina Mellström
Verksamhetsansvarig
Telefon 070-309 22 50