Ny ordförande driver ungas perspektiv

IVAs Studentråd ger insikt i vilka frågor som är prioriterade hos studenter för att IVA ska vara en relevant plattform även för en yngre målgrupp. Rådet består för närvarande av 12 studenter från de tekniska högskolorna och handelshögskolorna runt om i Sverige, och mellan hösten 2017 och våren 2018 sitter Veronika Aspvall som ordförande.
veronika-aspvall-studentradet.jpg

Veronika bor i Göteborg och läser på Chalmers tekniska högskola. Hennes utbildning är ganska speciell för att vara en ingenjörsutbildning och när hon går ut kommer hon att vara högskoleingenjör i maskinteknik men också gymnasielärare i matematik och teknik på grund av den master hon läser är i lärande och ledarskap.

Ingenjörsyrket var inte helt självklart även om teknikintresset fanns där från början.

- Vi är tre systrar men jag är den som fastnade för just teknik, som varit den som önskat mig en elektroniklåda eller byggt med teknik-lego.

Veronika började med pilotutbildning men kände att hon letade efter en annan typ av utmaning.

- Jag ville ha ett jobb där man får använda hjärnan mycket, och syssla med problemlösning, det är det som lockar med ingenjörsutbildningen. Och så tycker om matte och naturämnen.

- Jag tänkte också på vad som skulle bli roligt att plugga när jag valde utbildning. Det ska ju inte bara vara roligt att jobba med, det ska vara roligt att studera också.

Sedan hade Veronika funderat en del på läraryrket också. Hennes mamma är lärare och utan att hon planerat det från början går hon nu i föräldrarnas fotspår genom att bli ingenjör som sin pappa och lärare som sin mamma.

Som kårordförande kom Veronika i kontakt med IVA genom programmen i Almedalen. Någon månad efter fick hon en inbjudan till ett seminarium om Tekniksprånget.

- Jag tyckte Tekniksprånget var så himla häftigt, hade det funnits innan jag började plugga hade jag så gärna gått det.

- Efter det fick jag bilden av IVA som en relevant organisation, en plats där jag själv hade kunnat tänka mig att jobba. Så när jag hörde talas om IVAs Studentråd så sökte jag dit.  

Veronika ser IVAs Studentråd som ett bra tillfälle att få träffa andra drivna personer och diskutera vad studenter tycker är viktigt.

- Att diskutera frågor kan man såklart göra med personer på ens egna lärosäte men det är givande att diskutera tvärs över program och lärosäten.

Även i mötet mellan generationer sker det spännande saker menar Veronika. Att IVAs Studentråd är viktigt för IVAs verksamhet tvivlar hon inte på.

- Jag tycker att det blir fel om det bara är äldre personer som ska tycka till om framtiden. IVAs studentråd har möjlighet att vara det nya gardet, att våga vara lite provocerande och komma med perspektivet vad den yngre generationen tycker är viktigt.

Hon menar att IVAs studentråd kan komma med nytänk och lite utmanande och galna idéer. De kan hjälpa till att bryta invanda mönster. Och som sagt, det är blandningen av personer med olika bakgrunder som gör att det blir allra bäst.

En av de viktigaste frågorna för Veronika själv är jämställdhetsfrågan. Det handlar om hur arbetslivet ska se ut för de studenter som ska börja jobba om några år.

- En annan fråga jag brinner för är kopplat till lärarrollen och det är teknik och matteintresset bland ungdomar. Där finns det många insatser som behövs göras, bland annat fler teknik- och naturintresserade lärare. Så att det blir en större mångfald bland de som pluggar tekniskt sedan. 

Vill du läsa mer om IVAs Studentråd, klicka här

Kontaktinformation

Johanna Theander
Redaktör
Telefon 073-443 49 18