Vinter-OS i Stockholm ingen begravd utopi

Ett annorlunda, folkligt vinter-OS i Stockholm är fullt möjligt. Men det förutsätter politisk enighet och statsministern som härförare.

Att arrangera vinter-OS är dyrt och komplicerat.

– Jag vill trots allt ha ett OS. Det är dags för oss att bjuda igen, sa Göran Persson, tidigare statsminister, vid ett IVA-seminarium där för- och nackdelar med ett OS i Stockholm diskuterades.

Redan en ansökan om vinterspelen är marknadsföring av yppersta kvalitet till låg kostnad, ansåg Göran Persson

– Man vinner uppmärksamhet även om man inte blir vald som arrangör.

Ska kampen om arrangörskapet vinnas måste det finnas bred politisk enighet. Dessutom måste statsministern gå i spetsen för att skapa trovärdighet. Annars kan det lätt uppstå politiska låsningar.

– Ett OS skulle sätta press på plan- och byggprocesserna. Kanske kan man rent av lösa bostadsfrågan för studenterna genom ett OS.

Även om Göran Persson inte ansåg att de ekonomiska riskerna med ett OS var avskräckande, så påpekade han andra. Hur påverkas exempelvis OS-imagen under den långa planeringstiden? År 2022 avgörs spelen antingen i Almaty i Kazakstan eller i Peking. Inget av alternativen kommer att ge intryck av bred idrottslig folkrörelsefest. Risken för terrorism ska inte heller underskattas.

Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges Olympiska kommitté, framhöll att långt över 90 procent av alla grenar kan avgöras i huvudstadsregionen. Åre får de alpina tävlingarna.

Vinter-OS i Stockholm skulle inte medföra gigantiskt byggande. De stora arenorna finns, även om exempelvis bostäder och en inomhushall för skridsko och konståkning måste byggas.

Kontaktinformation

Hampus Lindh
Projektledare
Telefon 08-791 29 31