Visar vägen med restfest och disco i Almedalen

Det blir restfest och disco i Almedalen när IVA visar hur enkelt det är att laga god mat på överblivna råvaror. Seminarieprogrammet är som alltid en näringsrik pyttipanna på akademiens hjärtefrågor: forskningspolitik, framtidens elanvändning och vår svenska attraktionskraft.
almedalen-1200x675.jpg

Parkeringsplatsen utanför hotell Clarion Wisby kommer i början av Almedalsveckan att förvandlas till ett resurseffektivt ”schnippeldisco”. IVA ska laga mat på restprodukter och överblivna råvaror, dessutom serveras musik och gästerna får självklart lära sig hur man undviker matsvinn.

Rester från köket är det nya trendkäket på restauranger runt om i världen. Det är ett sätt att rikta strålkastarljuset mot det stora matslöseriet. Bara i Sverige slänger vi 1,2 miljoner ton mat varje år, cirka 127 kilo per person. Hälften av det som går i soptunnan är ätbart.

Caroline Ankarcrona– Dagens ohållbara matsvinn är samtidigt en kritisk framtidsfråga och en stor möjlighet för våra företag och myndigheter att skapa nya modeller för resurseffektivitet, säger Caroline Ankarcrona, huvudprojektledare för Resurseffektiva Affärsmodeller.

Projektet fokuserar förutom på livsmedelssektorn även på insatsvaror, konsumentprodukter, kapitalvaror och infrastruktur. Syftet är att identifiera och främja miljösmarta och lönsamma affärsmodeller.

Det är sjunde året i rad som IVA är på plats under Almedalsveckan, som i år genomförs 28 juni till 5 juli. Som vanligt är det ett digert program som IVA bjuder på, koncentrerat till början av veckan.

– Det har blivit självklart för akademien att delta i Almedalen. Där finns hela vårt nätverk och med vår trovärdighet i sakfrågor drar vi en stor publik till våra arrangemang, säger Björn O. Nilsson, vd för IVA.

På sex seminarier under två dagar, måndag och onsdag, avhandlas några av IVA:s hjärtefrågor: framtidens elanvändning, styrelserna på våra universitet och högskolor, politikens påverkan på elanvändning och ska alla lärosäten verkligen göra samma sak?

Projektet Attraktionskraft för hållbar tillväxt, som lanserades i Almedalen förra året, håller ett seminarium om hur politiken kan bidra till ökad svensk attraktions- och konkurrenskraft. En av de medverkande är framtidsminister Kristina Persson.

Johan Carlstedt– Jag ser fram emot en spännande diskussion med Kristina Persson om möjligheterna till långsiktighet i politiken, inte minst mot bakgrund av situationen för regering och riksdag just nu, säger Johan Carlstedt, huvudprojektledare för projektet.

Almedalsveckan fortsätter att vara Sveriges största politiska mötesplats. Valåret 2014 kunde arrangören räkna in drygt 35 000 besökare, 3 500 evenemang och nästan 1 500 arrangörer.

Organisationen bakom Almedalsveckan, som nu är åtta dagar, är lite försiktiga i prognosen för 2015 och tror att besökarantalet ligger still och antalet evenemang kommer att minska med ungefär tio procent. Välfärdsfrågorna, vård och omsorg, håller ställningarna som populäraste ämnen följt av utbildning och sysselsättning.


IVAs Almedalsprogram