Volvo sätter mål för återanvändning av plast

Söndag 1 juli 2018

Volvo_1200.jpg

I takt med att kraven skärps på industrin att värna klimatet och minska resursanvändningen antar alltfler företag hårda egna mål exempelvis kring inblandning av återvunnet material i nytillverkade produkter. Volvo Cars vill att 25 procent av all plast i deras bilar ska vara återvunnen år 2025.

En genomsnittlig personbil från Volvo Cars innehåller cirka 300 kilo plast. Av detta består idag bara fem procent av återvunnet material. Detta vill företaget ändra på, och har i experimentsyfte nu låtit specialtillverka en Volvo av modellen XC60 där 20 procent av plasten är återvunnen.

Redan runt år 2025 vill företaget emellertid att 25 procent av plasten i en Volvobil ska bestå av återvunnen råvara, såsom kasserade fiskenät, PET-flaskor och liknande resurser.

- Vi måste återanvända mer och sluta använda nyproducerat material. Vi är en del av problemet och behöver vara en del av lösningen, kommenterar Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, i en artikel i Dagens Nyheter.

I dagsläget återvinns endast nio procent av all plast globalt. Hela 79 procent hamnar på soptippar eller i naturen, rapporterar National Geographic.

Skribent: Joakim Rådström