Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Euron och kronan – är det dags för en svensk omprövning?

Välkommen till ett samtal om Sveriges framtida val av valuta. Under det senaste året har ämnet diskuterats allt mer. Med Fredrik N G Andersson, Lars Calmfors och Annika Winsth.

Event information

Tid
Plats

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Seminariet sänds även digitalt.

Information

Webbinarium: Kostnadsfritt

Seminarium: Kostnadsfritt

I september har 20 år gått sedan folkomröstningen om svensk anslutning till euron. Vid det tillfället blev resultatet som bekant ett tydligt nej. Men sedan dess har mycket hunnit hända. Euron har genomgått djupa kriser, men har också visat sin uthållighet som världsvaluta. Kronan har försvagats kraftigt i nästan tio års tid.

Frågan väcks på nytt om en svensk övergång till euron, främst beroende på EU:s allt tätare samarbete och det spända geopolitiska läget i Europa. Men i Sverige finns, enligt SCB:s opinionsmätningar, fortfarande en klar väljarmajoritet som vill behålla kronan.

Debatten lever ändå och som tidigare inrymmer den tunga ekonomiska argument, både för och emot en förändring. Dessa behöver värderas, utifrån dagens situation och vad som kan sägas om framtiden.

Gynnas Sverige mest av att gå över till euron eller av att hålla fast vid kronan? Hur påverkas Europa av ett svenskt ställningstagande? Och vilka andra aspekter, utöver de ekonomiska skälen, bör få avgöra beslutet?

För att diskutera detta högaktuella tema har IVA samlat tre välkända nationalekonomer som aktivt deltar i den offentliga debatten. 

Medverkande

Fredrik N G Andersson

IVA-ledamot, docent Lunds universitet

Lars Calmfors

IVA-ledamot, professor emeritus Stockholms universitet och Institutet för Näringslivsforskning

Annika Winsth

IVA-ledamot, chefekonom Nordea

Johan Schück, moderator

IVA-ledamot, ekonomijournalist

Kontakt

Hampus Lindh

Projektledare

Entreprenörskap

Telefon: 0705 - 66 26 96