Metaller och mineral – nycklar till den gröna omställningen

Den gröna omställningen förutsätter ökad tillgång på en rad strategiska metaller och mineral. Inte minst pandemin och Ukrainakriget har visat på sårbarheten i dagens värdekedjor. Idag kontrolleras viktiga delar i dessa av länder utanför Europa. Hur kan Sverige och Europa på ett hållbart sätt säkerställa tillgången på viktiga metaller och mineral för den gröna omställningen? Det är huvudfrågan för IVAs nya projekt Vägval för metaller och mineral som lanseras på seminariet. 

Livesändningen av eventet visas här. (Bilden förvandlas till spelare när eventet börjar. Om inte kan du behöva ladda om sidan).

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm eller online
Hitta hit
Fredag den 17 mars 2023 10:00 - 12:00

Bokningen är stängd

Bokningen är stängd

Vid seminariet medverkade:

  • Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch.
  • Rod Eggert, professor på Colorado School of Mines och vice direktör för Critical Materials Institute (CMI), som ur ett globalt perspektiv sammanfattade förutsättningarna för utvinning av och internationell handel med metaller och mineral.
  • Peter Handley,  enhetschef för EU-kommissionens Energy-Intensive Industries and Raw Materials Unit, DG GROW, som presenterade centrala delar av den för Europa så viktiga Raw Materials Act.
  • Peter Buchholz, vd för Deutsche Rohstoffagentur (DERA), som diskuterade utmaningarna för EU och Europa ur ett tyskt perspektiv.
  • Matti Hietanen, vd för Finnish Mineral Group, som gav en överblick över hur Finland arbetar med frågeställningar kring metaller och mineral och den gröna omställningen
  • I den avslutande debatten låg fokus på utmaningarna att hantera intressekonflikter och geopolitiska kring utökad utvinning och gruvdrift. Medverkade gjorde Ibrahim Baylan, tidigare näringsminister, Louise Karlberg, chef Skog och jordbruk, Naturskyddsföreningen, Anna Kumpula, ordförande, Georange, och Maria Sunér, vd, Svemin.
  • Projektet presenterades av styrgruppens ordförande Elisabeth Nilsson, före detta landshövding och ordförande för KK-stiftelsen, tillsammans med ordförande i projektets tre arbetsgrupper: UtvinningKerstin Konradsson, styrelseledamot Sibelco, tidigare President Boliden Smelters; Cirkulära flöden, Mikael Dahlgren, forskningschef ABB; och Samhälle, Gert Nilsson, teknisk direktör, Jernkontoret.
  • IVAs vd Tuula Teeri inledde seminariet.

Moderator: Erika Ingvald, medlem av projektets styrgrupp och enhetschef SGU.

Talarpresentationer:

Seminariet arrangerades av projektet Vägval för metaller och mineral. Projektet finansieras av ABB, Epiroc AB, LKAB, Ragn-Sells, Sandvik AB och Zinkgruvan Mining med stöd från Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning), Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) och Swedish Mining Innovation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Kontaktinformation

Karin Byman
Enhetschef
Telefon 070-574 70 72

Så kan du påverka

Dela

Genom att dela detta seminarium i ditt nätverk hjälper du oss att lyfta dessa viktiga samhällsfrågor.

Delta

Genom att delta i seminariet ökar vi tillsammans vår kunskap i dessa viktiga samhällsfrågor.