Junior Academy Sverige

Är du 13 till 17 år, vill bidra till en bättre värld och gillar extra utmaningar utanför skoltid? Då är vetenskapsprogrammet Junior Academy något för dig!
ja_alma.jpg

Junior Academy är ett internationellt program för dig som brinner för teknik och naturvetenskap. Du får olika globala samhällsproblem i knät. Och ska lösa dem i team med unga från hela världen. Det är inspirerande, utmanande och framför allt kul!

Utmaningarna som är kopplade till FNs 17 mål för en hållbar framtid och har tagits fram av forskare och företag. För samtliga pågående utmaningar, läs mer på Junior Academys internationella plattform här!

Här får du klura på lösningar till allt från hur mode- eller livsmedelsindustrin ska bli hållbar, hur världens befolkning snabbt ska få tillgång till covid-19 vaccinationer till hur de mest utsatta i världens fattigaste hörn ska få tillgång till rent vatten.

Junior Academy tar emot ansökningar årligen under våren, så håll utkik! I september meddelas vilka som blivit antagna. 

Registrering sker på engelska, via Junior Academys internationella portal och hanteras av the New York Academy of Sciences (NYAS). 

För frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta:

Viktiga datum

12 april – Ansökningsportalen öppnar. Registrera din ansökan, sker via Junior Academys internationella portal, som hanteras av the New York Academy of Sciences (NYAS).
31 juli – Ansökningsportalen stänger
September – Besked om antagning (inklusive medlemskap fram till 18 år)
Oktober – Första utmaningarna släpps för antagna Junior Academy-medlemmar. Välj och skapa/hitta ditt lag. Ni har ca 60 dagar på er att formulera er idé och beskriva den. Tillgång till mentor och ämnesexperter.
Februari – Nya utmaningar släpps för Junior Academy-medlemmar. Här kan du anta nya utmaningar igen (brukar vara populärt)!
Under våren - De lag som vinner utmaningarna får åka till New York. OBS! Resorna till New York är tyvärr inställda på grund av Covid 19. Årets final sker digitalt.

Varför Junior Academy?

• Ny kunskap! Du får lära för livet, delta i spännande diskussioner och inspireras inför din framtid.
• Chans till att testa på att jobba på ett sätt som du har stor nytta av, både när du pluggar vidare och i arbetslivet.
• Tillgång till ett internationellt nätverk av nyfikna, motiverade ungdomar, stöttande mentorer och kunniga experter inom olika områden.
• Du får testa på att arbeta utifrån en vetenskaplig process, vilken liknar naturvetenskaplig forskning och utveckling.
• Tillsammans med andra ungdomar, känna på hur det är att göra skillnad i världen genom att arbeta fram lösningar på verkliga problem.
• En ovärderlig merit att ha med på ditt CV.
• Du får chans till att kämpa lite extra mycket (vilket vi tror att du gillar) och samtidigt ha roligt på vägen!

”Arbetet inom Junior Academy visar att ungdomar från olika länder som samarbetar kan komma fram till väldigt bra lösningar på svåra problem.” 

/ Alma Nordenstam, som deltagit i Junior Academy. Läs mer om hennes erfarenhet här!

Om Junior Academy

Junior Academy är ett internationellt vetenskapsprogram som syftar till att uppmuntra ungas nyfikenhet på naturvetenskap och teknik. Programmet erbjuder unga från 13 till 17 år att på sin fritid prova på att arbeta med innovativa lösningar på verkliga samhällsutmaningar. Inriktningen är STEM-relaterade områden (STEM = science, technology, engineering, mathemathics). STEM betyder vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Intresse för dessa ämnen är ofta det som associeras med ingenjörsyrket, där problemlösning är mycket viktigt.

Junior Academy i Sverige är ett samarbete mellan IVA och the New York Academy of Sciences (NYAS). IVAs medverkan är möjlig tack vare huvudsponsorn Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.