Åke Spross tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken, Hans Bergström-priset, delas ut delas ut för femte gången vid IVAs Akademisammankomst den 3 juni. Priset är på 100 000 kronor. Pristagare för 2019 är Åke Spross, medicin- och vetenskapsreporter på Upsala Nya Tidning.
Åke Spross 1200px (002).jpg

- Åke Spross är en sann kunskapshjälte och det är viktigt att belöna dem som gör enastående insatser för att lyfta fram vetenskap, säger Tuula Teeri, vd IVA.

I sin motivering lyfter juryn bland annat fram att han med perspektiv från en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning.

"En nyhetstext inte bara ska ge information om resultaten av forskningen utan också om hur de tagits fram."

- Eftersom jag arbetat på en dagstidning har en drivkraft varit att vara först med vetenskapliga nyheter. Det kan man ofta ha med god framförhållning. Jag försöker skriva på ett sätt som kan begripas av vem som helst, utan att överförenkla, säger Åke Spross. En ambition är att en nyhetstext inte bara ska ge information om resultaten av forskningen utan också om hur de tagits fram. Bland det bästa med mitt jobb är att det ofta gett kunskaper som jag hoppas komma ihåg under resten av livet. Så skulle jag nog inte känt om jag jobbat som till exempel polisreporter.

Den 2 april ringde IVAs vd Tuula Teeri upp Åke Spross för att meddela nyheten. 

- Det tog nog några sekunder innan jag riktigt fattat vad telefonsamtalet gällde. Det var både väldigt roligt och överraskande. Om jag fått prisbeskedet dagen innan, 1 april, hade jag nog trott att någon skämtade med mig, säger Åke Spross. 

Juryns motivering

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström priset - tilldelas i år Upsala Nya Tidnings vetenskapsreporter Åke Spross för hans utomordentliga arbete. Han har med perspektiv från en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning.

"Man bara hoppas på att flera dagstidningar följer Upsala Nya Tidnings exempel och bedriver en seriös vetenskapsbevakning."

Spross är alltid påläst och lättläst. Hans arbete är lika uppskattat av forskarsamhället som av en bred läsekrets. Han har under fyrtio år rapporterat om såväl stora genombrott som mänskliga öden, i ljuset av forskningens framsteg och misstag. Inte minst inom medicinbevakningen har Åke Spross länge varit bland de allra främsta i landet.

Med den avgörande betydelse som vetenskapen har idag så kan man bara hoppas på att flera dagstidningar följer Upsala Nya Tidnings exempel och bedriver en seriös vetenskapsbevakning.

Juryn

Prisjuryn består av sex IVA-ledamöter. Den leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, före detta chefredaktör och utgivare för Dagens Nyheter, medicine hedersdoktor Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, filosofie hedersdoktor Eva Hamilton, tidigare vd för Sveriges Television, teknologie doktor Björn O. Nilsson, före detta vd för IVA och landshövding i Norrbottens län samt professor Lena Treschow Torell, före detta vd och preses för IVA.

Bakgrund

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken, Hans Bergström-priset, lanserades 2015 och främjar ett vetenskapligt synsätt i media samt excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap. Journalister verksamma i alla ämnesområden kan nomineras. Prissumman är 100 000 kronor. Priset har möjliggjorts genom bidrag från The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.

Priset överlämnas till Åke Spross vid IVAs Akademisammankomst den 3 juni 2019. 

Tidigare pristagare

Tidigare pristagare är Katarina Gunnarsson, reporter vid Sveriges Radio, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, dokumentärfilmaren Bosse Lindquist, och Anders Bolling, reporter och bloggare vid Dagens Nyheter.  

Upsala Nya Tidning skriver mer om priset här! 

Kontaktinformation

Helena Mehra
Kommunikationsansvarig Forskning & Utbildning
Telefon Tel: 08-791 29 42