Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Åke Spross tilldelas IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset delas ut för femte gången. Pristagare för 2019 är Åke Spross, medicin- och vetenskapsreporter på Upsala Nya Tidning. I sin motivering lyfter juryn fram att han med perspektiv från en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning.

- Åke Spross är en sann kunskapshjälte och det är viktigt att belöna dem som gör enastående insatser för att lyfta fram vetenskap, säger Tuula Teeri, vd IVA.

- Eftersom jag arbetat på en dagstidning har en drivkraft varit att vara först med vetenskapliga nyheter. Det kan man ofta ha med god framförhållning. Jag försöker skriva på ett sätt som kan begripas av vem som helst, utan att överförenkla, säger Åke Spross. En ambition är att en nyhetstext inte bara ska ge information om resultaten av forskningen utan också om hur de tagits fram. Bland det bästa med mitt jobb är att det ofta gett kunskaper som jag hoppas komma ihåg under resten av livet. Så skulle jag nog inte känt om jag jobbat som till exempel polisreporter.

Den 2 april ringde IVAs vd Tuula Teeri upp Åke Spross för att meddela nyheten. 

- Det tog nog några sekunder innan jag riktigt fattat vad telefonsamtalet gällde. Det var både väldigt roligt och överraskande. Om jag fått prisbeskedet dagen innan, 1 april, hade jag nog trott att någon skämtade med mig, säger Åke Spross. 

Juryns motivering

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström priset - tilldelas i år Upsala Nya Tidnings vetenskapsreporter Åke Spross för hans utomordentliga arbete. Han har med perspektiv från en lokaltidning lyckats bevaka en hel värld av vetenskap och forskning.

Spross är alltid påläst och lättläst. Hans arbete är lika uppskattat av forskarsamhället som av en bred läsekrets. Han har under fyrtio år rapporterat om såväl stora genombrott som mänskliga öden, i ljuset av forskningens framsteg och misstag. Inte minst inom medicinbevakningen har Åke Spross länge varit bland de allra främsta i landet.

Med den avgörande betydelse som vetenskapen har idag så kan man bara hoppas på att flera dagstidningar följer Upsala Nya Tidnings exempel och bedriver en seriös vetenskapsbevakning.

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken - Hans Bergström-priset

IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken delades ut under åren 2015-2023 för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media och excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap.Priset möjliggjordes genom bidrag från The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.

Om priset och alla pristagare
Person som läser en papperstidning