Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Debatt: Sverige måste prioritera för att nå excellens i forskningen

Det menar företrädare för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vetenskapsakademien, och Svenskt Näringsliv. I ett gemensamt debattinlägg beskrivs Sverige som en stark forskningsnation med världsledande forskare och företag, som samtidigt tappat position ur en internationell jämförelse.

Full bokhylla

För att höja kvaliteten på forskningen behövs prioritering och koncentration, och den politiska detaljstyrningen måste tyglas. En kunskapsnation måste klara FoU-investeringar motsvarande 5 procent av bnp, det skriver Hans Ellegren, ständig sekreterare Kungl. Vetenskapsakademien, Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv och Tuula Teeri, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på Dagens Nyheter Debatt.

Undertecknarna identifierar tre områden där regeringen behöver agera för att vända trenden och placera Sverige som en attraktiv kunskapsnation, för både forskare och företagare, och understryker att Sverige som kunskapsnation inte har råd med ytterligare fyra år av passivitet – nu krävs långsiktiga satsningar och reformer för att höja kvaliteten.

Läs inlägget i sin helhet här på DN Debatt

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.