Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVA-ledamot Anne L'Huillier får Nobelpris

IVA-ledamoten Anne L'Huillier tilldelas årets Nobelpris i fysik "för experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”. Anne L'Huillier är sedan 2012 ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och delar årets Nobelpris med Pierre Agostini och Ferenc Krausz.

– Stort grattis till IVA-ledamot Anne L'Huillier som tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Krausz tilldelas årets Nobelpris i fysik. Genom experiment har de demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi, säger Tuula Teeri, vd för IVA.

Anne L’Huillier upptäckte 1987 att ett stort antal olika övertoner av ljus uppstod när hon sände infrarött laserljus genom en ädelgas. Varje överton är en ljusvåg med ett visst antal hela svängningar för varje svängning i laserljuset. De uppstår genom att ljuset från lasern växelverkar med atomer i gasen och ger vissa elektroner extra energi, som sedan avges som ljus. Anne L’Huillier fortsatte utforska fenomenet, och visade vägen för de genombrott som följde.

KVA Pressmeddelande: Nobelpriset i fysik 2023: Experiment med ljus fångar de kortaste ögonblicken

Om Anne L'Huillier

Fysikern Anne L'Huillier är född 1958 i Paris, Frankrike. Fil.dr 1986 vid Université Pierre et Marie Curie, Paris, Frankrike. Professor i atomfysik vid Lunds universitet. Anne L'Huillier har tidigare  tilldelats bl.a. Max Born Award, UNESCO L’Oreal Award, Blaise Pascal Medalj och Wolf Prize i fysik för pionjärinsatser inom ultrasnabb laservetenskap och dess tillämpningar. 

Anne L'Huillier är sedan 2012 ledamot av IVAs avdelning Teknikens grunder och gränsområden. 

Foto: Kennet Ruona

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.