Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

IVA-ledamöterna Staffan Truvé och Christopher Ahlberg får Polhemspriset

IVA-ledamöterna Staffan Truvé och Christopher Ahlberg tilldelas Polhemspriset 2023 för sitt analysverktyg som i realtid kan identifiera cyberattacker, oroligheter och potentiella terrordåd med enbart öppna informationskällor.

– Stort grattis till IVA-ledamöterna Staffan Truvé och Christopher Ahlberg som tilldelas Polhemspriset. Cyberattacker är ett stort växande problem för både stater och enskilda företag. Pristagarnas innovativa teknik är ett viktigt verktyg för att förhindra cyberattacker och att göra internet säkrare, säger Tuula Teeri, vd för IVA.  

Pristagarnas insikt att internet skulle bli en spegling av den verkliga världen och att informationen behövde sorteras för att kunna analyseras gav upphov till företaget Recorded Future 2009 som sedan dess har utvecklats snabbt.  

Pristagarnas teknik bygger på förmågan att samla enorma mängder text, bilder och tekniska data från internet och analysera den med AI-stöd. Recorded Future spårar runt en miljon potentiella måltavlor för hot runt om i världen. Samtidigt följer analysverktyget aktiviteter hos tiotusentals aktörer på internet. Efter sökning på signalord och en språklig bedömning av innehållet – kombinerat med storskalig analys av skadlig kod (malware) och internettrafik – identifieras eventuella kopplingar och risker. Varje dag analyseras tiotals miljoner dokument. 

Företaget använder Open AI:s stora språkmodell för att bearbeta hotinformation. Det gör det möjligt att i realtid identifiera oroligheter, attacker och potentiella terrordåd trots att systemet enbart använder öppna informationskällor. 

Recorded Future har 14 år efter grundandet växt till världens största underrättelseföretag med 1 700 kunder i 75 länder. 

Polhemspriset har sedan 1878 delas ut till personer som bidragit till Sveriges tekniska utveckling och ger pristagarna 250 000 kronor att dela på och varsin guldmedalj. Priset delas ut av stiftelsen Polhemspriset och administreras av Sveriges Ingenjörer. 

Läs pressmeddelandet: Skydd mot komplexa hot belönas med Polhemspriset 2023

Om Christopher Ahlberg

Christopher Ahlberg, är ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sedan 2014 och innehar doktorsexamen från Chalmers. Före Recorded Future grundade Ahlberg informations- och analysföretaget Spotfire 1996, som 2007 blev uppköpt av Tibco för 195 miljoner USD. Efter detta ledde Ahlberg Spotfire-avdelningen på Tibco. Ahlberg tog 2002 emot MIT Technology Reviews pris där han utsågs till en av världens 35 främsta innovatörer under 35 år. 

Om Staffan Truvé

Staffan Truvé, är ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sedan 2014 och ingenjör med doktorsexamen från Chalmers inom Datavetenskap. Han har tidigare varit gästforskare på MIT samt VD för Swedish Institute of Computer Science AB (idag RISE). Han var medgrundare, tillsammans med Ahlberg, av Spotfire och har utöver det grundat ytterligare 14 mjukvaruföretag. Truvé tilldelades Gustaf Dalénmedaljen 2020. 

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.