Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA

Idag fattade IVAs Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny verkställande direktör för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning.

Sylvia och Marcus Wallenberg på IVA

Sylvia Schwaag Serger och Marcus Wallenberg, IVAs preses, vid Akademisammankomsten. Foto Erik Cronberg. 

Sylvia Schwaag Serger har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS). 

– Med sin unika kompetens inom forsknings- och innovationsfrågor, kommer Sylvia Schwaag Serger att vara en stor tillgång för IVA. Hennes gedigna internationella erfarenhet och kunskap om nya tekniker som exempelvis AI, kommer att vara mycket värdefulla för de utmaningar och möjligheter som IVA och Sverige står inför. Jag har stor tilltro till att hennes visionära ledarskap kommer att skapa stort internt och externt engagemang, säger Marcus Wallenberg, IVAs preses.

– Jag är glad och hedrad över att ha blivit vald till ny vd för IVA. Jag hyser stor beundran över den samlade kompetens och erfarenhet som IVAs ledamöter besitter. Jag ser fram emot att leda IVAs verksamhet i en utmanande tid – för Sverige, Europa och världen. Ingenjörskonst spelar en avgörande roll i att tackla vår tids största samhällsutmaningar och säkra vår framtida frihet och välstånd och här har IVA en viktig roll att spela, säger Syliva Schwaag Serger.

Om Sylvia Schwaag Serger

Sylvia Schwaag Serger är ordförande i Formas forskarråd, ledamot i den statliga AI-kommissionen samt medlem i expertgruppen för halvtidsutvärderingen av Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Sylvia Schwaag Serger var från 2018 till 2021 prorektor vid Lunds universitet och var tidigare chef för internationellt samarbete på Vinnova. Hon har anlitats som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken och har varit ledamot i statsminister Stefan Löfvens nationella innovationsråd, samt i forskningsberedningen. Hon har en bred internationell arbetslivserfarenhet och har bland annat varit teknik- och vetenskapsråd vid ambassaden i Peking.

Sylvia Schwaag Serger efterträder Tuula Teeri som varit vd sedan 2017. Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919.

Sylvia Schwaag Serger i IVAs bibliotek

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.