Svenska innovationer som förändrat världen

Vad har det mobila bredbandet, pacemakern, rollatorn och föräldraledigheten för både män och kvinnor gemensamt? I den nya boken Svenska innovationer som förändrat världen berättar författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer om 50 omvälvande innovationer som förändrat världen - alla från Sverige. Läs fyra av kapitlen här!

Foton (delvis beskurna): Peter Karlsson Svarteld form & foto/Sectra, Jeppe Wikström, Ericssons bildarkiv.

Boken finns i handeln nu, här kan du köpa den med 10% rabatt. 

Historien bakom 50 fantastiska idéer

Sverige rankas som ett av de mest innovativa länderna i världen, sett till antal historiskt banbrytande uppfinningar, patent i förhållande till folkmängden och nystartade innovationsföretag. Den traditionella förklaringen till positionen som innovationsland är den starka ingenjörstraditionen i Sverige. Men det finns även andra faktorer som haft stor betydelse.

Författarna utforskar i boken vad det är som har varit ovanligt gynnsamt för framväxten av innovationer. De närmar sig frågan genom att lyfta fram femtio betydelsefulla svenska innovationer – genom denna mångfald av nyskapande kan  djupare mönster skönjas.

Innovationerna i boken spänner över trehundra år och många är världskända. Författarna har en vid definition av begreppet innovation och inkluderat politiska och sociala nyskapelser som uppstått i Sverige och spridits till andra länder. Den gemensamma nämnaren för innovationerna i boken är att de alla gör nytta. 

Smygläsning

Att ligga steget före - mobilt bredband

När Ericsson började experimentera med ökad bandbredd för mobiltelefoni på 1990-talet, hade de egentligen ingen aning om vad den skulle användas till. Att mobiltelefonen skulle nyttjas till annat än att ringa samtal, låg många år bort.

Ladda ner och läs 

Under huden utan skalpell - visualiseringsbordet

Ibland är bilden mer användbar än verkligheten. Så är det definitivt när man böjer sig över visualiseringsbordets stora digitala skärm och, precis som på sin lilla mobilskärm, kan vrida, förstora, peka och undersöka en bild med bara fingertopparna. Då är det lätt att glömma att den tredimensionella bilden av den människokropp som visas där, just är en avbildning och inte en riktig kropp.

Ladda ner och läs 

Delad glädje - föräldraledighet för båda

Sverige blev 1974 först i världen med betald föräldraledighet för båda föräldrarna. I dag tar svenska pappor ut en tredjedel av föräldraledigheten. 

Ladda ner och läs 

En frihetsmaskin - rollatorn

Aina Wifalk smittades av polio som tjugoettåring. Det drabbade henne hårt men ledde så småningom till en av de viktigaste innovationerna för kroppar som behöver stöd i vardagen – rollatorn.

Ladda ner och läs 

Hur kom boken till?

Hur arbetade författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer med boken och vilka innovationer känner de själva lite extra för? Se filmen!

Se bilder från bokreleasen

Boken Svenska innovationer som förändrat världen är gjord i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), och finns på både svenska och engelska. Förordet i boken är skrivet av H. M. Konungen Carl XVI Gustaf som är IVAs beskyddare, och personligen har ett stort intresse för uppfinningar och innovationer. Det framåtriktade efterordet är skrivet av IVAs vd, professor Tuula Teeri.

Boken finns i handeln nu, här kan du köpa den med 10% rabatt. 

Bonusläsning till alla hjärtans dag: Pacemakern - en svensk innovation med hjärta

Kontaktinformation

Ann Brunnberg
Kommunikationschef
Telefon 072-077 38 08

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Aktuellt från IVA skickas varannan tisdag (udda veckor) och ger dig senaste nytt om vad som händer på IVA - och inbjudningar till alla våra evenemang.

Integritetspolicy