Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Svenska innovationer som förändrat världen

Vad har det mobila bredbandet, pacemakern, rollatorn och föräldraledigheten för både män och kvinnor gemensamt? I boken Svenska innovationer som förändrat världen berättar författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer om 50 omvälvande innovationer som förändrat världen - alla från Sverige. Läs fyra av kapitlen här!

Högar med böcker i rad på ett bord
Foto: Erik Cronberg

Fakta

Boken Svenska innovationer som förändrat världen är gjord på initiativ av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), och finns på både svenska och engelska. Förordet i boken är skrivet av H. M. Konungen Carl XVI Gustaf som är IVAs beskyddare, och personligen har ett stort intresse för uppfinningar och innovationer. Det framåtriktade efterordet är skrivet av IVAs vd, professor Tuula Teeri.

Historien bakom 50 idéer

Sverige rankas som ett av de mest innovativa länderna i världen, sett till antal historiskt banbrytande uppfinningar, patent i förhållande till folkmängden och nystartade innovationsföretag. Den traditionella förklaringen till positionen som innovationsland är den starka ingenjörstraditionen i Sverige. Men det finns även andra faktorer som haft stor betydelse.

Författarna utforskar i boken vad det är som har varit ovanligt gynnsamt för framväxten av innovationer. De närmar sig frågan genom att lyfta fram femtio betydelsefulla svenska innovationer – genom denna mångfald av nyskapande kan  djupare mönster skönjas.

Innovationerna i boken spänner över trehundra år och många är världskända. Författarna har en vid definition av begreppet innovation och inkluderat politiska och sociala nyskapelser som uppstått i Sverige och spridits till andra länder. Den gemensamma nämnaren för innovationerna i boken är att de alla gör nytta. 

Boken finns i handeln nu

Hur kom boken till?

Hur arbetade författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer med boken och vilka innovationer känner de själva lite extra för? Se och hör dem berätta i filmen!

Smygläs fem av kapitlen

Att ligga steget före - mobilt bredband

Under huden utan skalpell - visualiseringsbordet

Delad glädje - föräldraledighet för båda

En frihetsmaskin - rollatorn

Pacemakern - i takt på liv och död

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.