Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Till minne av Victor och Erna Hasselblad

Bilderna av människans första steg på månen 1969 hör till några av de mest ikoniska i fotografins historia. Ögonblicket förevigades med en ”Hasselblad”, en svensk teknisk innovation vars namn därefter blev mer eller mindre synonymt med begreppet världens bästa kamera.

Ett fotspår på månens yta
Bild tagen av Neil Armstrong, på månen, med en Hasselbladskamera

Varje år under IVAs högtidssammankomst produceras en minnesskrift om en person eller personer som haft betydande inflytande på ingenjörskonsten, ekonomi eller näringslivet. Personen i fråga måste ha varit född för mer än 100 år sedan. I år har IVA valt att lyfta Victor Hasselblad (1906-1978) och Erna Hasselblad (1914-1983).

Victor och Erna till bords

Hasselblad Reflex 500 cc

Vid krigsutbrottet fick Victor frågan av Flygvapnet om han kunde bygga en likadan kamera som hittats i ett tyskt nedskjutet plan. Victor svarade att inte kunde bygga en likadan men en som är bättre.

Samtidigt med utmaningen att få fram alla militära kameror började Victor att skissa på en enögd spegelreflex som på den tiden var banbrytande. I oktober 1948 samlades USA:s främsta fotojournalister i New York och världens första enögda spegelreflex i mellanformat visades.   

Kameran i sig var väl värd uppmärksamheten, och tajmingen var idealisk med en amerikansk marknad som hungrade efter nytt. Men den verkliga framgångsfaktorn var större än så. Paret Hasselblad hade förstått något som merparten reklammakare skulle inse först långt senare; att det är mycket mer än produkten som bygger en succé – och ett starkt varumärke. Ernas sociala färdigheter och omvittnade förståelse för marknadsföring, inte minst det som idag kallas relationsmarknadsföring, hade otvivelaktigt en avgörande betydelse för framgången. 

Minnesskriften

Skriften "A tribute to the Memory of Victor & Erna Hasselblad" presenterades under IVAs högtidssammankomst 2023. Författare är Göran Bengtsson, ordförande Hasselbladstiftelsen.

Omslagsbild med foto på Victor & Erna

IVAs minnesskrift 2023: Victor & Erna Hasselblad

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Aktuellt från IVA mailas varannan tisdag och ger dig senaste nytt om vad vi gör - och inbjudningar till alla våra evenemang.