Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Prisutdelning: Chester Carlsons forskningspris 2023

Välkommen till ett seminarium där vi utforskar och hyllar Anders Ynnerman och Jonas Unger, som mottar Chester Carlsons forskningspris för sin forskning inom visualisering och datorgrafik.

Event information

Tid
Plats

IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm

Seminariet sänds även digitalt.

Information

Webbinarium: Kostnadsfritt

Seminarium: Kostnadsfritt

Årets mottagare av Chester Carlsons forskningspris har förändrat spelreglerna för visualisering av komplexa data. Deras metoder har inte bara förbättrat akademisk forskning och industriella tillämpningar, utan också tagit vetenskapskommunikation och lärande till nya höjder. Ett exempel är det virtuella obduktionsbordet, som inte bara har revolutionerat medicinsk utbildning, utan även erbjudit en unik upplevelse för museibesökare och vetenskapsentusiaster. 

Anders Ynnerman, ledare och forskare, har framgångsrikt grundat Visualiseringscenter C och skapat en plattform för samarbete, innovation och vetenskapskommunikation. Genom sitt pionjärarbete har han förstärkt betydelsen av att visualisera komplexa datamängder och banat väg för tolkning och tillämpning av data på nya sätt.  

Jonas Unger, entreprenör och forskare, har inte bara etablerat framgångsrika företag inom beräkningsmässig bildbehandling, utan även delat sina framsteg som öppen källkod för att inspirera andra att bygga vidare på hans innovationer.  

Samtal om framtiden för visualisering, innovativa framsteg inom datorgrafik och påverkan på film och media. Samtalet leds av Anette Novak,  ordförande IVAs avdelning Informationsteknik.   

Chester Carlssons pris lanserades 1985 och förvaltas av IVAs fond för forskning i informationsvetenskap. Pristagare utses av stiftelsens styrelse, vartannat år eller så ofta stiftelsens avkastning tillåter. Priset delas ut till forskare, gärna disputerade sedan några år. God entreprenörsanda är också ett urvalskriterium.

Välkommen att delta under prisceremoni, seminarium och mingel.

Medverkande

Anders Ynnerman

Visualiseringsforskare och professor, Linköpings universitet i Norrköping. Programdirektör för det nationella forskningsprogrammet WASP.

Jonas Unger

Forskningsledare inom datorgrafik och bildbehandling samt professor Linköpings universitet i Norrköping

Anette Novak

Ordförande IVAs avdelning Informationsteknik

Gösta Lemne

Styrelseledamot IVAs fond för forskning i informationsvetenskap

Lars-Erik Eriksson

Styrelseordförande IVAs fond för forskning i informationsvetenskap