Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Precisionshälsa – kan vi äta oss friska?

Frukostseminarium med IVA Väst och Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap, om hur nya tekniker kan hjälpa oss bli bättre på att förstå vilken kost som är bäst för vilken individ – för minskad sjukdomsrisk och bästa möjliga hälsa.

Event information

Tid
Plats

Veras Gräsmatta, Vera Sandbergs allé 8, Göteborg

Information

Seminarium: Kostnadsfritt

Vad vi äter har stor betydelse för hälsa och välbefinnande, men hur olika människor svarar på samma kost kan variera stort. För att få svar på vilken kost som är bäst lämpad för en viss individ krävs data kring en rad faktorer, såsom tarmflora, bakgrundskost, och metabolism. Nya tekniker gör det möjligt att utifrån storskalig kartläggning av dessa faktorer bättre förstå kostens påverkan på individens hälsa och hur kosten bäst kan anpassas till individen. Detta banar vägen för precisionsnutrition, alltså rätt kost till rätt person vid rätt tid för minskad risk för sjukdom och bästa möjliga hälsa.  

Möt Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap och chef för avdelningen för livsmedelsvetenskap på Chalmers, som forskar på hur maten vi äter påverkar vår hälsa. Huvudfokus är att nyttja nya tekniker och data-driven forskning i kombination med kohortstudier och kliniska studier på människor för att få bättre kunskap om hur kosten kan anpassas till individen.  

Under frukostseminariet, som modereras av Linda Olsson IVA, får vi veta mer om hur långt fram forskningen om precisionshälsa har kommit och hur ny teknik och metodik ändrat på synen på matens betydelse för människors hälsa och välmående.  

Rikard Landberg valdes in som ledamot av IVA, avdelning Bioteknik, 2022.

Medverkande

Rikard Landberg

Professor, IVA-ledamot Chalmers

Victoria van Camp

IVA-ledamot, ordförande IVA Väst

Gustaf Wahlström

Gustaf Wahlström

Koordinator

Entreprenörskap

Telefon: 0702 - 95 94 24