Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Återvinning av textilier

Återvinning av textilier är nästan obefintligt i Sverige och i Europa, använda textiler, som kläder går vanligen till deponi, det handlar om enorma mängder onyttjad råmaterial nämligen cellulosa fibrer som skulle kunna användas som förstärkningsmaterial i kompositer.

IVAs 100-lista 2023

Vi har utvecklat en tillverkningsprocess för återvinningen av textilier i kompositer, processen är miljövänligt och enkelt och använder inte vatten, kemikalier eller energikrävande processer.

Vi använder en blandningsextruder, en typisk processutrustning som används i plastindustrin för att göra kompositmaterialet. Textilier klipps till remsor (liknande mattrasor) och matas in i extruder tillsammans plasten, och sönderdelas i processen till fibrer samtidigt som fibrerna blandas med polymeren.

Kompositen med 40% återvunna textilfibrer är både billigare och starkare än den enskilda polymeren och bidrar till cirkulär ekonomi och skulle minska klädavfallet i samhället.

IVAs 100-lista 2023: Teknik i mänsklighetens tjänst

IVAs 100-lista 2023 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat Teknik i mänsklighetens tjänst inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap. Projekten har genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Alla deltagande forskare är intresserade av ökade kontakter med näringslivet för tillämpning och fortsatt utveckling av sina projekt. Projektbeskrivningarna i listan är forskarnas egna. 

Allt om IVAs 100-lista - frågor och svar